Sivertsen er ferdig

Selv i Høyres gruppe er det mange som murrer.

Tidligere ordfører Geir Inge Sivertsen (H) fikk en kort karriere som fiskeriminister. Fredag gikk han av.
Han har stått i stormen etter avsløringene om hans dobbeltlønn og urettmessige etterlønn. Statsminister Erna Solberg syntes sikkert ikke dette var greit. Men det eneste hun offentlig har kritisert sin fiskeriminister for, er hans medlemskap i Frimurerlosjen. Sivertsen har meldt seg ut av losjen, men han klamret seg til statsrådstaburetten. Det kunne han ikke fortsette med. Han måtte gå av taburetten.

Fiskeriministeren har mistet tillit i opinionen og i Stortinget. Selv i Høyres gruppe var det mange som murret. Aps næringspolitiske talsperson Terje Lien Aasland sa fredag til Aftenposten det mange mener om fiskeriminister Sivertsen: Enten er han et rotehode eller så har han bevisst latt være å gjøre det han skal. Begge deler er like ille.
SV ville stille mistillitsforslag mot Sivertsen. Nå kreves det ingen spesiell begrunnelse for et mistillitsforslag.

Det normale er at mistillitsforslag knyttes til saker som angår forholdet mellom Stortinget og regjeringen, som for eksempel regjeringens informasjonsplikt. Sivertsen-saken er ikke først og fremst en sak for Stortinget. Det er noe statsministeren må rydde opp i. Siden Erna Solberg ikke grep inn, var det  nødvendig at Stortinget sa fra om at landet ikke kan ha en statsråd som er tatt i å jukse med egen lønn.

Statsministeren måtte ha forsvart  fiskeriministeren i en mistillitsdebatt i Stortinget. Det hadde blitt vanskelig. Hun må ikke det nå fordi hun gjorde det samme med Sivertsen som hun gjorde med Anniken Hauglie, nemlig å fjerne statsråden før mistillitsdebatten.

Statsminister Erna Solberg bør ta en prat med folkene på sitt eget kontor for å finne ut hvorfor ingen oppdaget lønnsjukset før Sivertsen ble utnevnt. Vanligvis sjekkes statsråder meget grundig før de utnevnes. Hadde det skjedd med Sivertsen ville lønnsjukset blitt oppdaget, og Sivertsen hadde ikke blitt utnevnt til statsråd. Det hadde spart statsminister Erna Solberg og fiskeriminister Sivertsen for mange ubehageligheter. Selv i Høyres gruppe var
det mange som murret.

Les også: Sivertsen møter selskap han var styreleder for til samtaler om statsstøtte