Kjersti Stenseng er partisekretær i Arbeiderpartiet. FOTO: JOHN TRYGVE TOLLEFSEN

Sannhetens time

Arbeiderpartiet har ikke levd opp til rollen som det største opposisjonspartiet på Stortinget.

I dag samles Arbeiderpartiets landsstyre til ettervalgsdiskusjon. Det kan bli et tungt og vanskelig møte. Det er aldri hyggelig å erkjenne nederlag. Sannheten må på bordet. Et valgresultat på 24,8 prosent er altfor dårlig.

Det blir likevel ikke noe oppvaskmøte, og det vil heller ikke komme krav om at ledelsen må vurdere sine stillinger etter tidenes svakeste lokalvalg for partiet.

En ledelsesdiskusjon hadde vært et ødeleggende sidespor. Det viktigste er å samle seg om politikken og arbeidet med det programmet partiet skal gå til valg på om to år.

Det finnes lyspunkter. Ap har beholdt makten i de store byene. Det er viktig for lokalpolitikken, men også med tanke på stortingsvalget.

Gjennom praktisk politisk arbeid kan partiet få vist at Ap er best på å styre kommunene til innbyggernes beste. Partiet kan også få vist at det kan samarbeide med partier som står Ap politisk nært. Oslo er et meget godt eksempel på det. Samarbeid med flere partier på venstresiden kan bli nødvendig for å sikre Ap regjeringsmakten etter stortingsvalget.

Landsstyret må erkjenne at det er gjort mange feil.

Ap har ikke levd opp til rollen som det største opposisjonspartiet på Stortinget. Det er ingen tvil om at partiets mange forlik med Solberg-regjeringen er en av grunnene til at Ap tapte stortingsvalget i 2017 og lokalvalget nå.

Ap-leder Jonas Gahr Støre sa til Dagsavisen i forrige uke at Ap vil ha en mindre «forliksvennlig holdning» framover. Partisekretær Kjersti Stenseng gikk et langt skritt videre i et intervju med Dagbladet i går. Hun lover at Arbeiderpartiet skal bli et «råere opposisjonsparti». Det er ingenting å hente for regjeringspartiene hvis de søker forlik i Stortinget, slo partisekretæren fast.

Ap må også bli råere når det gjelder distriktspolitikk og klima som var to av hovedsakene i valgkampen. Antakelig blir distrikt og klima også hovedsaker ved stortingsvalget.

Skal Ap vinne stortingsvalget må partiet komme opp med en klimapolitikk det står respekt av og en distriktspolitikk som får byfolk og folk i distriktene til å gå hand i hand.