Ryddig av Hareide

Hareide hopper av fra rikspolitikken etter mer enn 20 år.

Tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide sier nei til å bli renominert til Stortinget i 2021. Hareide overrasket mange da han anbefalte Kristelig Folkeparti å søke regjeringsmakt sammen med Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Han satset høyt, men tapte knepent mot «blå» side.

KrF valgte å gå inn i regjeringen til Erna Solberg, til tross for løfter om ikke å gå i regjering med Fremskrittspartiet. Kjell Ingolf Ropstad tok over ledertrøya i KrF. Nå tar Hareide konsekvensen av dette og hopper av fra rikspolitikken etter mer enn 20 år.

Knut Arild Hareide begrunner sin avgang med at han ikke vil bidra til nye spekulasjoner om at det kan bli omkamp om KrFs retningsvalg.

Les også: Anklager om «svik» og abortoppgjør i bokdrama om KrFs skjebnehøst

Det er en ryddig og klok avgjørelse som vitner om at Hareide ønsker partiet alt godt, selv om retningen altså er en annen enn den han staket ut.

Den tidligere KrF-lederen bedyrer at han ikke er bitter på Ropstad & co. Men Hareide legger ikke skjul på at han misliker bruddet på spillereglene i den vanskelige prosessen. Her sikter han til Ropstads hestehandel med statsminister Erna Solberg om en mulig innstramming av abortloven, som for øvrig uteble.

Valget av landsmøteutsendinger fra Rogaland KrF var også, slik Hareide ser det, et brudd med disse spillereglene.

Dersom Hareide hadde vunnet kampen om KrFs veivalg ville Ap-leder Jonas Gahr Støre i dag ha vært norsk statsminister. Og etter manges mening ville dette ha gitt KrF større muligheter til å vokse og tiltrekke seg nye velgere. Deltakelsen i Erna Solbergs regjering kan ikke sies å ha vært noen suksess.

Les også: - Selvsagt kjenner jeg på blandede følelser. Men jeg fulgte det jeg mente var best for KrF og landet​

Oppslutningen på meningsmålingene viser at KrF ligger stabilt under sperregrensa.

Knut Arild Hareide bør bli husket som en politiker som med rak rygg sto fast på sine prinsipper og slo ring om KrFs verdier. Han tok viktige oppgjør med Frp-politikere som Per Sandberg, Sylvi Listhaug og Siv Jensen. Hareide satset alt på å forme et nytt politisk landskap, som dessverre ikke ble en realitet. Så nært, men likevel så fjernt.