Riksrettsrett

USA taper ansikt når Trumps metoder avsløres for åpen scene.

Demokratene i kongressen i Washington D.C. ønsker å stille Donald Trump for riksrett. Den skandaliserte presidenten blir i så fall den tredje i amerikansk historie. Den påbegynte etterforskningen er også historisk.

Opposisjonen gjør det eneste rette. Det må reageres mot en president som misbruker sin makt. Og alt tyder på at Trump har gjort nettopp det. En varsler innen etterretningen har avslørt at Trump i en telefonsamtale med Ukrainas ferske president Volodymyr Zelenskyj, har bedt om å få sønnen til Joe Biden gransket. Biden var på dette tidspunktet stor favoritt til å bli Trumps utfordrer i neste års presidentvalg.

Trump har bedt Zelenskyj om en personlig tjeneste mot at USA frigir 400 millioner dollar i militær bistand, som ble holdt tilbake. Det ser ut til at han har brukt sitt embete til å framskaffe skitten informasjon om en politisk motstander. Mot betaling. Det er utpressing. Det er korrupsjon.

Det er betryggende å se at det amerikanske systemet fungerer. Varselet er viktig for tilliten til at presidenten i landet ikke er hevet over loven, og for tilliten til etterretningens uavhengighet. Varsleren har fått sterk og betryggende støtte fra sine ledere helt til topps innen amerikansk etterretning.

Moralsk må demokratene forfølge Trump. Om det er taktisk klokt hvis målet er å vinne neste års presidentvalg, er en annen sak. En riksrettssak vil stjele mye oppmerksomhet i offentligheten og kreve mye krefter av demokratene, og vil mest sannsynlig ikke føre til fellelse med det nødvendige to tredjedels flertall i Senatet.

Presidentens framferd er uansett en pinlighet for amerikanske myndigheter, og landet taper ansikt når Trumps metoder avsløres for åpen scene.

Det overrasker ikke, men er like fullt sjokkerende. Varsleren har avdekket cowboy-virksomhet av verste valør.