Reiseråd i det blå

Regjeringen er under et enormt press fra alle kanter for å løsne opp på reiserestriksjonene.

Flyselskapene har åpnet ruter til land det er blitt frarådet å reise til. Virke har presset på for å unngå enda større konsekvenser for deres medlemsbedrifter innen reiseliv. Og ikke minst har publikums utålmodighet og misnøye vært følbar. De er også velgere.

Norge har vært strengest i klassen.

Staten har brukt enorme ressurser på å bekjempe viruset og begrense smitten i samfunnet. Man kan sende nordmenn hjem i månedsvis, stenge skoler og arbeidsplasser, og det aksepteres, men Ola og Karis utenlandsferie virker å være hellig.

Les også: Tegnell hardt ut mot WHO: Helt feil at Sverige er et særskilt risikoland

Sommervarme og feriemodus gjør noe med den kjølige rasjonaliteten nasjonen ellers har møtt pandemien med.

De nye reiserådene som gjelder fra 15. juli åpner opp store deler av Europa for reisehungrige nordmenn, i praksis med unntak av Sverige og Portugal. Slik det ser ut nå. Hvilke land du faktisk kan reise til, blir klart først 10. juli.

Å planlegge med en slik horisont, er vanskelig.

Nå er også den svenske øya Gotland forbudt frukt for nordmenn. For to uker siden var det fritt fram å dra dit, som det eneste området i Sverige. Avgjørelsen for 14 dager siden om å åpne for Gotland var omstridt og nesten absurd, men tjener nå som et svært godt og avskrekkende eksempel for reiseklare nordmenn.

Gotland viser hvor flyktige disse rådene er.

Allerede når de nye retningslinjene trer i kraft 15. juli, kan de være utdaterte og det har kommet nye. Så uforutsigbar er smittesituasjonen i hele Europa nå. Det kan komme nye norske eller lokale regler mens du er på ferie, som kan snu feriedrømmen på hodet til å bli et mareritt.

Myndighetene i vårt åpne samfunn står i et krysspress. De ser helst at vi ikke drar. Men det er opp til hver og en av oss å fatte kloke valg.