Leder

Priser samarbeidet

FNs viktighet kan derfor aldri bli presisert sterkt nok.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Fristen for å nominere navn til Nobels fredspris var allerede gått ut da koronaen rammet verden i vinter. Likevel oppleves årets fredspris som en koronapris.

Det var kanskje uunngåelig i et år som til de grader har vært dominert av viruspandemien.

Den norske Nobelpriskomiteen gir årets pris til FNs matvareprogram WFP, og hyller med det en av verdenssamfunnets viktigste aktører.

Nesten 100 millioner mennesker i over 80 land får hjelp gjennom dette programmet. Det er verdens største humanitære organisasjon som nå får Fredsprisen.

Les også: WFP-direktør til Dagsavisen: – En enorm anerkjennelse for oss

Det er et godt valg av komiteen. Særlig i et år der internasjonalt samarbeid har stått i sentrum, og verdien og viktigheten av dette har fått fornyet oppmerksomhet og anerkjennelse.

Programmet finansieres ikke direkte av FN, men gjennom et nettverk av frivillige stater og private organisasjoner, bedrifter og personer.

Nobelkomiteen understreker med årets pris hvor avgjørende det er for hele menneskeheten at vi samarbeider. FN har i årevis vært under økonomisk press, og posisjonen er svekket. FNs viktighet kan derfor aldri bli presisert sterkt nok.

Prisen er ikke bare en overordnet anerkjennelse av prinsipper om globalt fellesskap og samhandling.

Den henleder også vår vestlige oppmerksomhet mot noe så elementært som mat. Store deler av den industrialiserte verden tar maten vi spiser for gitt. Vi forventer at det er nok av den og at den er trygg.

Men den pågående pandemien har skapt store utfordringer for produksjon og distribusjon av matvarer i utsatte deler av verden.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Koronaviruset har forsterket et problem som på grunn av krig og konflikt allerede var i negativ utvikling.

Å utrydde sult er FNs andre bærekraftsmål, men stadig flere mennesker i verden sulter. Over 800 millioner mennesker legger seg sultne hver dag, ifølge WFP.

Ytterligere 135 millioner mennesker led i fjor av akutt sult. FNs matorganisasjon frykter at nye 130 millioner skal bli rammet av sult på grunn av pandemien.

Vi gratulerer FNs matvareprogram WFP, dets leder David Beasley og alle de millionene som får daglig hjelp med prisen.

Les også: Leder Verdens matvareprogram: – Folk blir med i ekstremistgrupper for å få penger til mat (+)

Mer fra: Leder