Panikk i Frp

Frp er taperen på meningsmålingen og i kampen om iskanten.

Lørdag gikk Frp på en gigantisk gallupsmell. På TV 2s måling for mai har partiet en oppslutning på 8 prosent. I slutten av januar tok Siv Jensen partiet ut av regjeringen for å øke oppslutningen.

I februar fikk Frp 15 prosent i gjennomsnitt på målingene. Det var på linje med resultatet fra stortingsvalget. Strategien så ut til å være vellykket.

Les også: Siv Jensen avblåser trussel om å felle regjeringen

Den første målingen i mai tyder på at det var et bomskudd.

Et valgresultat på 8 prosent neste år vil være det dårligste valgresultatet for Frp siden 1993. Det må nødvendigvis føre til en oppvask om både lederskap og politikk.

Siv Jensen vil være ferdig som partileder. Det blir kamp om hvem som skal overta. Det er ikke sikkert at det blir nestleder Sylvi Listhaug. Hun har et hovedansvar for strategien om å gå fra å være et viktig regjeringsparti til å havne som opposisjonsparti i Stortinget med begrenset innflytelse.

Frp har blinket ut iskanten som en viktig kampsak for partiet. Iskanten er grensen for hvor langt nord i Barentshavet det skal være tillatt med oljeaktivitet. Frp vil at grensen skal følge issmeltingen. I praksis betyr det at kanten vil flytte seg nordover i takt med klimaendringene.

I februar sa Sylvi Listhaug at hun ville se det som en krigserklæring hvis regjeringen foreslår å flytte iskanten «så mye som en meter sørover». Siv Jensen fulgte opp og sa at partiet ikke vil akseptere at iskanten flyttes sørover. Hun truet i samme slengen med regjeringskrise.

Arne Strand: Iskanten er en kamp om Arbeiderpartiets klimatroverdighet

Regjeringen trosset Frps trusler.

Den foreslår å flytte iskanten sørover til der det finnes havis 15 prosent av dagene i april. Det burde ha gjort Siv Jensen rasende. Gallupnedturen lørdag smeltet søndag Siv Jensens iskalde holdning til regjeringen og iskanten. Plutselig var Erna blitt «klok». Frp fryktet for at Venstre hadde klart å presse Høyre til å flytte iskanten enda lenger sørover.

Det holder ikke vann å tro at det dominerende regjeringspartiet ville la seg presse av Venstre til å handle mot sin vilje i en så viktig sak. Frp er taperen på meningsmålingen og i kampen om iskanten.