På Fremskrittspartiets nåde

Tross det milde preget av gult og grønt i alt det blå: Landets nye regjering lever på Frps nåde.

Så fikk landet atter en ny regjeringskonstellasjon. Siden 2013 har Erna Solberg ledet regjeringer bestående av Høyre og Frp (2013–2018), Høyre, Frp og Venstre (2018–2019) og hele det borgerlige drømmelaget, heri opptatt KrF, fra januar 2019 til nå.

Nå er det Høyre, Venstre og KrF som styrer.

Regjeringen er ikke uten spennende innslag. Høyres Tina Bru (olje- og energi) og Henrik Asheim (høyere utdanning) er unge talenter som vil prege norsk politikk lenge. Det samme kan sies om Venstres Sveinung Rotevatn (klima- og miljø).

Les også: Her er de nye ansiktene i Solberg-regjeringen

Også utnevnelsen av Venstres enfant terrible Abid Raja til kultur- og likestillingsminister har litt schwung over seg.

At Erna Solberg etter mer enn seks år endelig fikk plass til en statsråd med minoritetsbakgrunn havner likevel litt i skyggen av at bare åtte av 20 statsråder er kvinner.

Mange har moret seg med å kalle Solbergs regjeringer «blåblå».

Den nye regjeringen er først og fremst blå. Høyre har 12 av 20 statsråder, og har sikret seg Finans- og Justisdepartementet. Et lyspunkt er likevel at KrFs gule og Venstres grønne preg er litt tydeligere enn i tidligere inkarnasjoner. Dette er en høyre/sentrum-regjering.

Selv uten Frp leverer regjeringen velgerfrieri. Posten distriktsminister framstår som rent effektmakeri. Det statsministeren glemmer er at de mange opprørene i distriktene skyldes regjeringens politikk, ikke hva ting kalles.

Les også: I 2018 ville han felle henne - nå er han Ernas nye samferdelsminister

Vi minner om den såkalte «nærpolitireformen», som har lagt ned lensmannskontor og økt avstanden mellom folk og ordensmakt.

Det mest iøynefallende med denne regjeringen er likevel de som ikke lenger er med.

Det blir interessant å se hvordan regjeringen håndterer et frittgående Frp i full populismemodus i Stortinget, ikke minst fordi den fortsatt skal regjere på Granavolden-plattformen.

Den ble utformet i de glade dager da Frp fortsatt var på innsiden. Frp har sagt at de ikke lenger er forpliktet av plattformen som regjeringen sverger troskap til, og lover omkamper på flere saker som de fire partiene var enige om da de regjerte sammen.