NRK på sitt viktigste

Kunnskap om hverandre er den beste vaksinen mot fremmedfrykt og rasisme.

Søndag feiret muslimer verden over at fastemåneden var over. Landets allmennkringkaster markerte høytiden med å direktesende «Festen etter fasten – Id mubarak», ledet av Dagsrevy-ankeret Rima Iraki.

NRK skal ha stor honnør for dette. Akkurat sånn ønsker vi at NRK skal være.

Bred, folkelig og inkluderende. Søndagen var et stykke enormt viktig folkeopplysningsarbeid. Det var NRK på sitt beste og viktigste, og et godt eksempel på NRKs samfunnsoppdrag.

Programmet åpnet opp for et bredt publikum om skikker og tradisjoner som mange hundre tusen nordmenn deler, og som ikke-muslimer sannsynligvis vet lite om. For lite om.

Søndagen var en flott anledning til å lære mer om våre naboer og landsmenn, og var den beste medisinen for å bryte ned fordommer. Kunnskap om hverandre er den beste vaksinen mot fremmedfrykt og rasisme.

Over 300.000 fulgte sendingen. Programmet har utløst det seriøse medier som Aftenposten har omtalt som klagestorm.

Les også: Å faste i koronatida: – Dette er super-ramadan

Det vil være helt galt å definere 93 henvendelser til Kringkastingsrådet som det. Vi leser tallene helt omvendt. Det er heller svært få som har reagert negativt. For nordmenn flest er det lite kontroversielt at NRK sender et program om den muslimske festen i beste sendetid.

Men de sedvanlige islam-kritikerne har selvsagt ropt ut mot NRK, og ifølge kringkasteren har noen av tilbakemeldingene vært organisert. «Noen kaller det propaganda for islam. En del av klagene har samme ordlyd. Det ligger nok en tekst en plass, som folk klipper og limer fra», fortalte NRK til NTB.

Frp-leder Siv Jensen har fått hets og kritikk for at også hun ønsket muslimene til lykke med dagen.

Jensen skal ha anerkjennelse for sin anstendighet. Kritikerne av NRK og Jensen er ikke representative. Folk flest er klokere enn som så.