Nødvendig utsettelse

Nok en gang er en avklaring rundt brexit skjøvet fram til uviss tid, etter avstemningene i Underhuset tirsdag kveld.

Det er frustrerende for alle at prosessen trekker ut i tid. Men det var bra at Underhuset satte foten ned for statsminister Boris Johnson i den ene av de to avstemningene. Johnson ville haste sin brexitavtale med et lovforslag på over 100 sider gjennom på tre dager. Prosesser rundt langt mindre politiske endringer får normalt mye lengre tid i parlamentet. En hastebehandling av brexit-avtalen ville vært halsbrekkende.

Nå blir det neppe brexit 31. oktober, slik Johnson har lovet. Han har sagt at han vil forsøke å få et nyvalg dersom EU gir en lang utsettelse av brexit, det vil si til 31. januar, som er det Johnson ble tvunget til å be om etter vedtak i Underhuset. Avhengig av lengden på utsettelsen, kan Johnson enten forsøke å få gjennom sin avtale med et mer fornuftig tidsskjema, eller han kan legge det bort og forsøke å få et valg.

Les også: Folk er lei. EU er lei. Hva nå?

Boris Johnson kunne glede seg over at et flertall i Underhuset tirsdag stemte for prinsippene i avtalen. Men han risikerer, dersom han forsøker å få den gjennom nå, at opposisjonen i den prosessen forsøker å legge inn tilleggsforslag for en mykere brexit eller folkeavstemning. Det var nettopp derfor noen av dem støtten den.

Det beste ville være å legge brexit ut for en ny folkeavstemning først som sist. Da vil dette ene spørsmålet blir avklart separat, og på et langt bedre grunnlag enn i 2016. Men dette er ikke det mest sannsynlige utfallet slik det står nå.

Om Johnsons brexitavtale går gjennom, vil det være en dårlig løsning for Storbritannia. Det er stor risiko forbundet med en slik hard brexit, både økonomisk og politisk. Skulle han forsøke å få støtte til et valg, står det på Labour, som har sagt det vil stemme for det dersom faren for en «no deal» i nær framtid er utelukket.

Les også: Tusenvis i brexit-protest: - dette må tilbake til folket

Hvordan et eventuelt valg slår ut er svært usikkert. Det kan gi Johnson et klart flertall og sikre den type brexit han ønsker. Det kan gi et resultat der ingen får rent flertall, og en like fastlåst situasjon. Det kan også gi en seier til dem som ønsker en ny folkeavstemning. Det vil være bra, men veien dit er svært usikker. Med et nytt valg er brexit-situasjonen igjen i limbo.