Modig gjort, Erna

Erna Solberg står så sterkt som partileder at hun kan tillate seg å parkere Høyres tre uker gamle landsmøtevedtak om å fjerne hele formuesskatten.

Høyre-leder Erna Solberg har tatt sine egne i skole. Hun overprøver i realiteten et viktig vedtak som ble fattet på Høyres landsmøte for tre uker siden.

Da ble det slått fast at Høyres politikk er å fjerne hele formuesskatten.

Les også: Arbeiderpartiet vil gjøre det lettere for studenter å få barn

– Målet er å få redusert formuesskatten på arbeidende kapital. Noe mer enn det kan ikke Høyre love, sier Erna Solberg nå til Aftenposten.

Arbeidende kapital er en betegnelse på all formue som er knyttet til det å drive bedrifter. Resten av formuesskatten er skatt på det som er ren privat kapital, som for eksempel hus og annen eiendom.

Erna Solberg innrømmer at landet vil få 25.000 flere nullskattytere dersom hele formuesskatten fjernes. Dette er en logisk forlengelse av løftet hun ga i sin bok «Mennesker, ikke milliarder» som kom ut i 2011. Der garanterte Erna Solberg at partiet under hennes ledelse «ikke vil bli med i en regjering som skaper flere nullskattytere».

Siden den gang har Høyre ikke funnet en alternativ modell som kan forhindre at det blir flere nullskattytere dersom hele formuesskatten fjernes.

Les også: Slik er regjeringens nye koronastrategi

Men Høyre-landsmøtet i september var utålmodig og vedtok altså at formuesskatten likevel må fjernes helt.

Ap-leder Jonas Gahr Støre fikk da en fin lissepasning, men nå har Høyre-leder Erna Solberg spilt ballen til corner. Den politiske debatten er imidlertid ikke over. Ap-lederen har et poeng i at formuesskatten kan gjøres enda mer omfordelende.

Nivået er også noe som vekker politisk debatt.

Erna Solberg står så sterkt som partileder at hun kan tillate seg å parkere det tre uker gamle landsmøtevedtaket. Det var modig gjort. Erna Solberg viser lederskap ved å si at det ikke går an å få i pose og sekk. Men vi må ikke la oss lure. Høyres sanne ansikt kom nemlig til syne. Det hjertet er fullt av, renner munnen over med.