MDG må med på laget

Arbeiderpartiet har viklet seg inn i en debatt om samarbeidspartier etter stortingsvalget. Det er spesielt samarbeid med valgvinner MDG som har falt noen tungt for brystet.

Sentralstyremedlem og leder av Fellesforbundet, Jørn Eggum, har i sterke ordelag advart mot MDG. Aps klimapolitiske talsperson i Stortinget, Espen Barth Eide, ble hånet av Eggum da han åpnet for et regjeringssamarbeid som inkluderte MDG. «Barth Eide hvem er det? Han er ingen ting», brølte brumlebassen fra LO-toppen.

Noen må ha snakket sammen. For i et intervju med Klassekampen snur Eggum. I likhet med Espen Barth Eide utelukker han likevel ikke et samarbeid med MDG. «Det er klart at dersom vi trenger et flertall for å holde de borgerlige borte i 2012, sier vi ikke nei til noen», forteller han avisen.

Det er ingen skam å snu i politikken, bare det skjer i tide. Det er ikke gitt at den rødgrønne venstresiden vil vinne over høyresiden ved stortingsvalget, selv om det ser lovende ut etter kommunevalget. Før stortingsvalget i 2017 utelukket partileder Støre samarbeid med Rødt og MDG. Det var en tabbe som Støre ikke vil gjenta. Støre mener i likhet med Eggum, etter hans snuoperasjon, at man ikke skal si nei til noen.

En meningsmåling i Vårt Land i går viser at en regjering av Ap, SV og Sp vil mangle ett mandat på flertall i Stortinget. Ap faller på denne målingen til 20,8 prosent, mens MDG og SV går kraftig fram. Sp står på stedet hvil. MDG får på målingen 8,6 prosent og 15 mandater på Stortinget. SV får 9,1 prosent og 16 mandater. Med til sammen 31 mandater er SV og MDG ikke langt bak Ap i størrelse, Ap får ifølge denne målingen bare 37 stortingsrepresentanter. Aps dominerende posisjon på den rødgrønn siden ville ha vært knust med et slikt valgresultat.

Selv om SV og Sp er de mest opplagte samarbeidspartiene for Ap, kan ikke partiet se bort fra at det trenger hjelp fra MDG for å danne en flertallsregjering. Det er derfor klokt å ha døra åpen for et samarbeid.