I lomma på Frp

Torsdag kveld gikk KrF og Venstre på et ydmykende nederlag i Stortinget. Partigruppene ble pisket til å stemme mot et forslag fra SV om å gi midlertidig arbeidstillatelse til ureturnerbare asylsøkere.

Det er noe KrF og Venstre er for. Det blir ekstra ille fordi KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad og Venstres Abid Raya har gjort seg høye og mørke i sitt forsvar for pensjonert biskop Gunnar Stålsett som risikerer fengselsstraff for å ha gitt arbeid til en papirløs kvinne fra Eritrea.

I forkant av stortingsmøtet hadde regjeringens to minste partier forsøkt å få Frp og Høyre med på en løsning for ureturnerbare asylsøkere som har vært mer enn 16 år i Norge.

Det er et løfte fra regjeringserklæringen. Likevel satte Frps justisminister foten hardt ned. Det er Frp som bestemmer i asylpolitikken. KrF og Venstre er i asylsaker i lomma på Frp.

Det er oppsiktsvekkende at KrF og Venstre lot seg piske til å gå mot SVs forslag. Hadde forslaget blitt vedtatt, ville det ikke blitt noen rettssak mot Gunnar Stålsett.

Ropstads og Rajas støtte til Stålsetts barmhjertighetskamp hadde vunnet fram. Nå framstår det som en ren partimarkering uten betydning.

Det er sterkt beklagelig at Aps stortingsrepresentanter opptrer som nyttige idioter for Høyre og Frp i asylpolitikken. Det var riktig nok Ap som innførte regelen som hindrer ureturnerbare asylsøkere i å jobbe.

Partiet trenger ikke av den grunn å være solidarisk med tidligere dårlige vedtak i asyl- og innvandringspolitikken. Etter to valgnederlag på rad har Ap-ledelsen lovet opprydding i den mislykkede politikken fra forrige stortingsperiode.

Partisekretær Kjersti Stenseng har sagt at Ap aldri igjen skal opptre som støttekontakt for Solberg-regjeringen. Det var nettopp det Ap gjorde i Stortinget torsdag kveld da partiet gikk sammen med de fire regjeringspartiene og stemte ned SVs forslag.

Det var ikke bare et slag i ansiktet til Gunnar Stålsett. Det er et nederlag for alle som kjemper for en mer human asylpolitikk.