Høyt spill

Statsminister Erna Solbergs ansvar er å stå vakt om plattformen.

Frp-leder Siv Jensen klarte det forgjengeren Carl I. Hagen drømte om, nemlig å gjøre Frp til et regjeringsparti. Det er Siv Jensens største politiske seier. Bompengesaken kan ende med at hun blir Frp-lederen som tok partiet ut av regjeringen. Det vil i så fall bli hennes største politiske nederlag. Går hun ut av regjeringen går hun antakelig også av som partileder. Nestleder Sylvi Listhaug vil da overta partiet og gjøre det til et enda råere parti enn det har vært under Siv Jensen.

Det vil også være et enormt nederlag for statsminister Erna Solberg. Hennes store politiske prosjekt har vært å samle alle de borgerlige under sin hatt. Det klarte hun i januar. Nå kan det snart være slutt. Vi går ut fra at statsministeren vil kjempe for å beholde Frp i regjeringen. Men det er en grense for hvor langt hun kan komme Siv Jensen i møte. Grensen går ved regjeringsplattformen. Hvis statsministeren åpner for å tukle med den, vil Venstre og KrF gå ut. Da er hun like langt. De kommende uker blir en utfordrende test på Erna Solbergs evner som leder for en firepartiregjering.

Kanskje er det best for alle om Frp går ut. Frp er et annerledes regjeringsparti. Det har en velutviklet evne til å drive dobbeltkommunikasjon. For å tekkes sine velgere framstår Frp med en politikk i regjeringen og en annen i Stortinget. Opposisjonen har reagert voldsomt på dette dobbeltspillet, men til ingen nytte. For å berge husfreden har statsminister Erna Solberg latt Frp få holde på.

Dette går ikke lenger. Frp har hatt samferdselsministeren og finansministeren i seks år. I denne perioden er det satt norgesrekord i å hente inn bompenger og utplassere nye bomstasjoner. Frps samferdselsminister er ansvarlig for nasjonal transportplan. Realiseringen av planen forutsetter at det i de neste årene tas inn 131 milliarder i bompenger. Mange privatbilister reagerer på bompengene. Det går ut over Frps oppslutning. Partiet blør velgere til anti-bompengepartiet. Regjeringen som kollegium kan ikke ta hensyn til at Frp blør. Bompengepolitikken er spikret i regjeringsplattformen. Solbergs ansvar er å stå vakt om plattformen. Hun kan ikke gi Frp spesialbehandling denne gangen.