Leder

Historisk oljesjokk

En krise kommer sjelden alene.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

I en globalisert verden henger alt sammen med alt, og alle. Koronaviruset slår nå for fullt inn i verdensøkonomien. Mandag våknet Norge opp til et kraftig fall i oljeprisen og derfor til tidenes blåmandag.

Oslo Børs opplevde det største fallet siden 2008.

Les også: Kraftig fall på Oslo Børs

«Dette kan bli veldig stygt», skriver Dagens Næringslivs børskommentator. «For oljeselskapene er dette helt katastrofe», sier norsk sjeføkonom. «Kom deg vekk mens du kan», er rådet fra sjeføkonom i en av verdens største internasjonale finansinstitusjoner. Krigstypene er hentet fram. For lille Norge er det svært skumle dager. Usikkerheten er nå enorm.

Før helga kollapset samarbeidet i Opec. Organisasjonen hadde som mål å redusere oljeproduksjonen for å opprettholde prisene i et marked med lavere etterspørsel på grunn av koronaviruset.

Uten enighet om begrenset volum, ble resultatet isteden et løsslipp. Større tilgjengelig volum i et marked der etterspørselen er på vei ned, er ensbetydende med priskrakk. Natt til mandag gikk prisen ned med 30 prosent. Det var det største prisfallet på 30 år.

Verdensøkonomien er stadig oljedrevet, og hele verdens børser falt kraftig mandag morgen. Det framkalte de over nevnte krigstypene. Særlig ille er det i Norge, der børsen er dominert av oljeselskaper. Tilliten til norsk økonomi svekkes derfor og det går ut over kronekursen. Aldri før har krona vært svakere målt mot euroen, og dollaren har ikke vært dyrere for oss siden 1985.

Mandagens krise er et svært tydelig eksempel på hvor oljeavhengig den norske økonomien er og hvor eksponert vi er for endringer i dette markedet. Kommer vi oss helskinnet gjennom dette, er det all mulig grunn til å lytte til de politiske kreftene i Norge som har formanet oss om å tenke mer langsiktig enn oljen. Ikke bare er oljeindustrien ødeleggende for klimaet, den er også svært sårbar.

Statens inntekter rammes nå hardt. I statsbudsjettet for 2020 har regjeringen regnet inn 245 milliarder. Hvis oljeprisnivået vedvarer på dagens nivå, som ikke er usannsynlig gitt at den internasjonale aktiviteten fortsetter å bremse på grunn av koronaviruset, kan Norge tape 60–70 milliarder i oljeinntekter.

Mer fra: Leder