Het stortingsvår

Veddemålene går om hvorvidt regjeringen sprekker på iskanten.

I dag har Stortinget sin første møtedag i vårsesjonen. Det blir en politisk rolig dag med behandling av en rekke grunnlovsforslag. Torsdag og fredag stiger temperaturen.

Da er det høring i kontroll- og konstitusjonskomiteen om Nav-skandalen. Det er ventet at behandlingen av skandalen ender med at opposisjonen stiller mistillitsforslag mot arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H). Statsråden blir reddet fordi regjeringen har flertall i Stortinget.

Det blir et nytt hardkjør fra opposisjonen 1. juni når regjeringens granskingsutvalg legge fram sin Nav-rapport.

Spørsmålet er om Hauglie også vil overleve granskingsrapporten eller om statsministeren velger å gi henne silkesnoren. Uansett vil både statsministeren og arbeidsministeren være politisk hardt skadd når Stortinget er ferdig med Nav-skandalen.

Regjeringen sitter ikke helt trygt selv om den har flertall i Stortinget.

Veddemålene går om hvorvidt regjeringen sprekker på iskanten. Her er Venstre og KrF på kollisjonskurs med Frp. Kampen om hvor iskanten skal gå i Arktis er både en viktig miljøsak og et sentralt klimaspørsmål. Området mellom is og hav er matfatet til mange dyrearter nord i Barentshavet. Iskanten er samtidig grensen for oljeboringen i nord.

Venstre vil flytte iskanten sørover og dermed stenge for oljeboring lenger nord i Barentshavet.

KrF er av samme mening. Frp vil at iskanten skal være der den til enhver tid er. Siden isen smelter i dette området på grunn av global oppvarming, vil iskanten flytte seg og oljeselskapene kan flytte etter. Høyre har ikke tatt standpunkt. Partiet trår vannet bokstavelig talt.

For Venstres leder Trine Skei Grande er kampen om iskanten i regjeringen et være eller ikke være. Hun tapte kampen i regjeringen med Siv Jensen under valgkampen om bompengene. Taper hun for oljeminister Sylvi Listhaug om iskanten er hun trolig ferdig som partileder på landsmøtet i april. Venstre er da antakelig også ferdig som regjeringsparti.

Les også: To saker har sprengstoff til å velte regjeringen i 2020