Håpet svinner

Angrep som det i helgen gjør det enda vanskeligere å ha tro på bedring for Afghanistan.

«Jeg kommer aldri til å oppleve lykke i livet mitt igjen». Det skulle vært hans livs lykkeligste dag, men bryllupet i helgen ble en tragedie for den unge brudgommen i Kabul, Afghanistan. Minst 63 mennesker ble drept og over 180 skadet i selvmordsangrepet lørdag, som Den islamske staten (IS) hevder å stå bak.

Tilbake sitter brudeparet som har mistet venner og slektninger – og troen på landet. «Jeg har mistet håpet», sier brudgommen. Det er det lett å skjønne. 18 år etter at den internasjonale koalisjonen gikk inn i Afghanistan er situasjonen tragisk. Juli ble den blodigste måneden på over to år for sivile i Afghanistan, ifølge FN. Over 1.500 ble drept eller såret.

Det siste året har det pågått samtaler mellom amerikanske utsendinger og Taliban. Målet er blant annet at alle amerikanske soldater skal trekkes ut av Afghanistan, i bytte mot en Taliban-garanti for at landet ikke blir et trygt oppholdssted for islamistgrupper som al-Qaida. Så langt har Taliban avvist direkte forhandlinger med den afghanske regjeringen.

Angrepet i helgen illustrerer imidlertid den svært kompliserte sikkerhetssituasjonen i Afghanistan. Det er Taliban som i mange år har terrorisert landet, men de siste par år har IS styrket seg betraktelig i Afghanistan, samtidig som gruppen er blitt svekket i Syria og Irak. IS er ikke en del av den pågående dialogen, og et av mange spørsmål er hvordan en mulig avtale kan slå ut overfor IS. USA håper en forhandlingsløsning vil bringe Taliban inn i regjeringen, og at kampen kan rettes mot IS. Samtidig er det en fare for at dialogen med Taliban gjør at radikale deler i Taliban går over til IS.

Om fredsprosessen skal lykkes, må den også forankres på afghansk nivå, mellom aktører i Afghanistan. Angrep som det i helgen gjør det enda vanskeligere å ha tro på bedring for Afghanistan, og faren er at afghanerne selv, som brudgommen, mister troen. Likevel er det kun videre dialog som kan gi kime til håp.