Hanskene er av

I USA samles i disse dager Demokratene til virtuelt landsmøte etter at megamøtet i Milwaukee måtte avlyses på grunn av pandemien.

Det demokratiske partiet samler seg nå rundt president- og visepresidentkandidatene Joe Biden og Kamala Harris. Politisk uenighet og fløykamp virker bilagt. Og en lang og bred rekke politiske stjerner ble løftet fram natt til tirsdag for å hylle partiets to utvalgte og ikke minst angripe president Trump og hans Amerika.

Dette er ikke mellomtonenes valgkamp.

Les også: Biden formelt nominert – fikk full støtte at tidligere republikansk minister

Venstresidas Bernie Sanders og presidentfrue Michelle Obama, som uvanlig nok engasjerte seg i partipolitikk, var begge tydelige i sine budskap. Demokratene må stå sammen mot en felles fiende. Det er nærmest et etikettebrudd når en eks-presidentfrue så innbitt kritiserer en sittende president. Også sentrale republikanere sto fram under arrangementet med advarende ord mot Trump.

Det er mye på spill i USA nå. Og ingenting er normalt.

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

Politikk er underordnet polemikk denne valgkampen. Demokratene skal ikke forsvare egen politikk, men angripe Trumps person. Det er lite annet som gjelder enn å bekjempe en president som har gjort lite godt for sitt folk, men skapt større avstand mellom grupper og vist manglende evne til å takle pandemien.

Trump avslørte sin inkompetanse når det gjaldt som mest.

Presidenten svarte sine tilhengere på typisk vis med å antyde ikke bare fire nye år, men også ytterligere fire som kompensasjon for det han hevder var ulovlige inngrep før forrige valg.

Les også: I USA krangler de om posten i valgkampen. Hvorfor det?

Det han antyder er brudd på grunnloven, og presidenten leker med tanken om å sette USAs lovverk til side. En president som med et skuldertrekk snakker om statskupp, og som aktivt prøver å forpurre det kommende valget ved å underminere postens rolle i forhåndsstemmingen, er en farlig mann.

Trump må vekk, og dette er det aller viktigste ved høstens valg.

Deretter må det gjøres mange politiske retningsvalg. Fordeling, helse, infrastruktur, rasemotsetninger og USAs rolle i verden. Utfordringene står i kø for verdens mektigste land.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.