Leder

Gambler med norsk sjakk

Splittelsen mellom Magnus Carlsen og Norges Sjakkforbund er ødeleggende, skriver Dagsavisen på lederplass.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Det stormer rundt Magnus Carlsen, verdensmester i sjakk. Carlsen har etablert sin egen sjakklubb, og betalt medlemskap for 1.000 medlemmer for å få sterk nok posisjon i Norges Sjakkforbund før forbundet skal stemme over et samarbeid med spillselskapet Kindred Group, som også eier selskapet Unibet. Avtalen innebærer at Sjakkforbundet skal jobbe for å oppheve pengespillmonopolet, mot at forbundet mottar 50 millioner kroner over fem år.

Carlsen har møtt sterk motstand i sitt arbeid for å gjøre Sjakkforbundet til lobbyist for det utenlandske spillselskapet. Advokat og sjakkekspert Torstein Bae uttaler til Morgenbladet fredag at Carlsens manøver er oppsiktsvekkende. Som Bae påpeker, handler dette om hvilke verdier forbundet skal stå for, og hvorvidt disse verdiene er til salgs.

Carlsen har fått støtte av den lovende sjakkspilleren Aryan Tari, som mener behovet for mer kapital inn i norsk sjakk er stort. Skal man bygge nye norske sjakktalenter, trengs en langt mer offensiv og kostbar satsing. De største talentene må kunne spille på heltid. Slik er det ikke i dag.

De fire elitesjakkspillerne Bjarte Leer-Helgesen, Espen Lie, Kjetil A. Lie og Geir Sune Tallaksen Østmoe har gått sammen om et åpent brev til Carlsen, der de skriver at det som har skjedd er «en stor tragedie, som bringer oss og vårt sjakkhjerte i dyp sorg». Det er harde ord, men det er heller ikke vanskelig å forstå de sterke følelsene.

Uansett hva man måtte mene om spillreguleringen i Norge, så er Carlsens kjøp av makt i Sjakkforbundet langt unna det sympatiske imaget han har bygd opp gjennom en årrekke med triumfer. Talentet og evnene hans er unike, men han har fått utvikle seg i et apparat som han nå kjemper imot. Konflikten rundt lokalisering av neste sjakk-VM har endt med at Norge har trukket sin søknad, og dermed blir det enda lenger til vi kan få et VM her i Norge. Det er synd for Sjakkforbundet, for Carlsen selv og hans stadig større publikum. Splittelsen mellom Carlsen og Norges Sjakkforbund er ødeleggende for norsk sjakk, og Carlsen bør bruke tenketida fram mot avstemming 7. juli til å finne et genialt trekk som kan føre til forsoning.

Mer fra: Leder