Fotofinish i Bjørvika

Vi ønsker et senter for fotografi i Oslo velkommen, men senterets plassering bør være underordnet andre og viktigere hensyn.

Hav Eiendom og Fotografihuset AS har storslagne vyer for Sukkerbiten-tomta. På betongøya ved Operaen skal det bygges intet mindre enn et «verdenssenter for fotografi». Ifølge Erling Johansen, leder i Fotografihuset, skal senteret «favne bredt og folkelig», og ambisjonen er 250.000 besøkende i året. Under den nylig avholdte arkitektkonkurransen kom det inn hele 98 ulike forslag til utforming av senteret, som skal stå ferdig i 2023.

Men ikke alle er like begeistret for planene. Aksjonsgruppa Sukkerbitens Venner ønsker heller at øya skal utvikles til et grønt friområde, åpent og gratis for alle. «Det bygges allerede mye og tett i dette området. Fotografihuset kan ligge hvor som helst. Området har allerede Munchmuseet, Operaen og Deichmanske bibliotek. Det får holde. Vi trenger heller aktiviteter for å støtte opp kulturinstitusjonene vi har der, og ikke gjøre det til en enda større turistmaskin», uttaler Ragna Fjeld i aksjonsgruppa til Klassekampen.

Ordfører Marianne Borgen (SV) sier at hennes parti «vil jobbe hardt for at tomta omreguleres». «Vi må passe på at Bjørvika ikke blir et område hvor du må betale for å kose deg ved sjøen», fortsetter hun. MDG og Rødt ønsker også at området omreguleres fra byggeformål til fellesareal. Erling Johansen avviser imidlertid at senteret kan legges til et annet sted i byen. Han hevder at de har «vurdert et titalls bygg i Oslo», men at «ingenting egnet seg».

Men hvis Johansen & Co. har lett og ikke funnet, bør de fortsette letingen. Vi ønsker et senter for fotografi i Oslo velkommen, men senterets plassering bør være underordnet andre og viktigere hensyn. Store kulturinstitusjoner er viktige for enhver by, men enda viktigere er menneskene som tar byen i bruk. I en tid hvor hovedstadens friarealer er under stadig sterkere press fra kommersielle aktører, må en sentralt beliggende tomt som Sukkerbiten derfor ivaretas til felleskapets beste.