Folk er blitt slappere

Meteren til Bent Høie er blitt til en halvmeter.

Koronautbruddet i Moss er et tydelig varsel om at epidemien ikke er over. Moss, som var koronafritt, er den kommunen i landet som er hardest rammet. Det bekymrer selvfølgelig ordføreren og den kommunale helsemyndigheten.

Mossingene er ikke de eneste som bør bekymre seg. Lokale utbrudd kan dukke opp andre steder i landet.

Les mer: Har sporet smittekilden til et privat selskap – vurderer å teste alle deltakerne

Smitten i Moss har et godt dokumentert forløp. To av smittekildene stammer fra utlandet, mens den tredje og siste knyttes til et privat arrangert selskap. Smitten kom til Norge fra utlandet i vinter. Den spredde seg gjennom tett kontakt mellom mange mennesker. Derfor ble grensene lukket. Regjeringen stengte landet ned.

Det var effektivt. De strenge tiltakene fikk epidemien under kontroll. Folk pustet lettet ut.

Smitteutbruddet i Moss kan tyde på at vi har gledet oss for tidlig. Nå som samfunnet gradvis åpnes og folk tillates å reise til såkalte grønne land, øker risikoen for en ny smittebølge. Personene som brakte smitten til Moss, kom fra Danmark, Finland og Tyskland. Alle disse er grønne land med påstått lav smitterisiko.

Regjeringen burde ha ventet med de nye reiserådene.

Det hastet ikke med å tillate at nordmenn skulle få reise til andre land. Så lenge koronaen herjer i Europa og i resten verden, bør de som ikke er nødt til å reise utenlands, holde seg i Norge. Mange gjør det, men langt fra alle. Det var nedslående å se bilder i helgen av nordmenn i kø i Sverige for å kjøpe sprit og snus.

De kan ikke ha tenkt på helsa, men på billige varer. Hva regjeringen tenkte som åpnet deler av Sverige for handlelystne nordmenn, er det vanskeligere å forstå.

Les også: Skal teste alle beboere og ansatte for koronavirus

Det er vårt inntrykk at folk er blitt mindre bevisste på å overholde smittevernreglene.

Meteren til Bent Høie er blitt til en halvmeter. Færre vasker seg med Antibac når de går inn i butikkene. Folk står og sitter tett på barer og restauranter. Det er åpenbart at ikke alle takler frihet under ansvar. Det er nødvendig med påbud og strenge tiltak.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.