Et skyhøyt spill

Dramaet i britisk politikk har tatt en ny vending etter at det ble klart at det holdes valg 12. desember.

Det blir første valg i desember siden 1923. Det blir den fjerde store demokratiske hendelsen siden 2015: tre valg og en folkeavstemning. Det unormale er blitt normalen i britisk politikk.

Med dette valget er kortene kastet opp i lufta for brexit. Det er et høyst uforutsigbart valg, og kan ende alle veier: Alt fra en gjennomføring av brexit med Boris Johnson til en folkeavstemning og mulig stans av brexit – eller ingen avklaring – er fullt mulige utfall.

De mindre partiene, som skotske SNP og Liberaldemokratene, begge imot brexit, ligger an til å bli større. De konservative, som vil gjennomføre Boris Johnsons brexit, leder klart på målinger.

Les også: EU-ja til utsettelse utelukker nye forhandlinger

Labour, som vil legge en myk brexit fram for folkeavstemning med mulighet for å bli i EU, ligger etter. Valget er like fullt et høyt spill for begge de to store partiene.

Den beste måten å løse brexit-saken på ville være en folkeavstemning med mulighet til å velge mellom en brexitavtale eller å bli i EU. Da ville brexit bli vurdert separat fra andre politiske saker. I et valg spiller andre hensyn og saker inn, og i det britiske valgsystemet med enkeltmannskretser vil ikke nødvendigvis opinionens brexit-syn bli reflektert korrekt i antall seter.

Men det ble aldri nok stemmer til en bekreftende folkeavstemning i det nåværende parlamentet. Det ble heller ikke flertall for noen brexitavtale. Boris Johnsons regjering har mistet styringsflertallet, og hans store mål var et nytt valg.

Les også: Johnson til Corbyn: - Mann deg opp!

Problemet med valg som en løsning er dessuten at det ikke nødvendigvis gir et klart svar på brexit. I 2017 ble det et såkalt «hung parliament», der ingen fikk rent flertall.

Det forsterket handlingslammelsen i parlamentet.

Johnsons brexit er gambling for landet både økonomisk og politisk. Det vil heller ikke få brexit-sagaen ut av verden, men derimot åpne for nye og langvarige handelsforhandlinger.

Det er å håpe at partiene som ønsker å la folket avgjøre i en folkeavstemning, vinner. Ja, det vil bety at det går litt mer tid. Men spørsmålet må tilbake til folket, der det startet.