Leder

Et nytt kapittel

I dag er Storbritannia ute av EU.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

For første gang har antall medlemsland gått ned, ikke opp, i den ellers stadig ekspanderende europeiske unionen. 27 land går videre sammen, men det er et nederlag for unionen at et land velger å gå ut.

For Storbritannia starter et nytt kapittel i dag, med større uvisshet enn på lenge om hva de neste årene bringer.

Det er beklagelig at Storbritannia nå går ut av EU. Spørsmålet som brakte så mye strid i over tre år, burde vært separat avklart i en ny folkeavstemning basert på den framforhandlede utmeldingsavtalen, og ikke ved et valg. Som Dagsavisen har skrevet, viser kun fire av 73 målinger de siste tre år et flertall for å gå ut av EU.

I valget i desember stemte et mindretall av velgerne på partiene som ønsket brexit, men det spesielle valgsystemet i Storbritannia førte til at De konservative vant klart.

Dermed var det klart for brexit.

Nå er det likevel på tide å se framover. For statsminister Boris Johnson blir det en viktig oppgave å søke forsoning og samling i det sterkt splittede landet. Det blir ikke lett. Skillelinjene er skarpe – mellom storbyer og mindre steder, mellom ung og gammel, mellom sosioøkonomiske klasser. I tillegg har brexit forsterket sannsynligheten for at den britiske unionen går i oppløsning.

I Skottland øker kravene om en ny folkeavstemning om uavhengighet.

Hva slags konsekvenser brexit vil få, vil det ta tid å se i sin helhet. Først om ett år vil Storbritannia gå ut av det indre marked og tollunionen. Foreløpig vet man heller ikke hva slags handelsrelasjon Storbritannia og EU vil ende opp med. De neste 11 månedene venter forhandlinger om dette.

Brexit er derfor på ingen måte «done» ennå. Veien videre skal formes framover. Boris Johnsons seier i desember gir et stort ansvar, og den vanskelige jobben begynner nå.

Mer fra: Leder