En vanskelig jul

Årets jul blir helt annerledes enn vi noen gang har opplevd i fredstid.

Smitten øker i de store bykommunene. Det fører til at de strenge smitteverntiltakene må opprettholdes gjennom hele jula og inn i det nye året. Juleselskaper må avlyses eller begrenses til færre deltakere.

Det samme gjelder gudstjenester og konserter.

Les også: Bekymret Høie ber folk være forberedt på nye smitteråd i julen

Mange er i disse dager naturlig nok usikre og engstelige for hva framtida vil bringe. Norsk økonomi har i år opplevd sitt verste tilbakeslag i moderne tid. 200.000 personer er arbeidsledige. Ingen vet når de kan få jobben tilbake.

Myndighetene har brukt milliarder av kroner på å støtte arbeidstakerne og bedriftene. Uten denne massive statlige hjelpen ville samfunnslivet brutt sammen. Støttetiltakene må føres videre neste år.

Støtten kan ikke trappes ned før viruset er slått tilbake.

Les også: «Pappa «skiter» i jula. Det er helt greit»

Koronaen herjer i hele verden. Tusener dør hver eneste dag. Også i Norge er mange blitt syke og mange har dødd. Vi har likevel sluppet lettere fra det enn de fleste andre land. Det skyldes effektive smitteverntiltak, våre gode sykehus og sykehjem. Befolkningen har lojalt sluttet opp om den nasjonale dugnaden for å slå ned smitten. Det hadde gått mye verre hvis flertallet hadde nektet å følge myndighetenes anbefalinger og påbud.

Den solide oppslutningen om tiltakene viser at Norge er et land med solid samfunnsmoral.

Les også: «Pappa «skiter» i jula. Det er helt greit»

Heldigvis er det et stort lyspunkt i alt det mørke. Koronavaksinen kan redde både Norge og resten av verden fra en enda større katastrofe. Vaksinen er en medisinsk triumf. Mot den er viruset sjanseløst. Vaksineringen starter her i landet allerede i romjula med de eldre på sykehjem. Så går det slag i slag til hele befolkningen er vaksinert. Går det som vi alle håper og tror, er livet takket være vaksinen, tilbake til det mer normale neste sommer. God jul.