En seier med bismak

En arrestasjon med et påfølgende rettsoppgjør hadde langt vært å foretrekke.

IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi ble drept i et dramatisk kommandoraid i helgen. Da amerikanske styrker hadde stengt alle fluktmuligheter og han ikke lenger hadde noen steder å rømme, sprengte terrorlederen seg selv med en selvmordsvest. Tre barn, som han brukte som levende skjold, ble også drept.

President Donald Trump triumferer. Søndag morgen holdt han en førti minutter lang pressekonferanse som etter hvert utviklet seg til en farse. Trump avslørte blant annet hemmelig informasjon om operasjonen. Det kan skape problemer for framtidige operasjoner av samme type.

Kommentar: Voldemort lykkes ikke med sin strategi. Det gjenstår å se om Trump lykkes med sin.

Han fortsatte med å dra paralleller til det omstridte innreiseforbudet for muslimer til USA. Dermed bekreftet han IS sitt narrativ som handler om at USA ikke først og fremst er i krig med dem, men med alle muslimer. Det er alvorlig, og stikk i strid med interessene til dem som ønsker å bekjempe IS.

Kampen mot IS er viktig. Organisasjonen står for terror, grove overgrep, forbrytelser mot menneskeheten og et ekstremt destruktivt menneskesyn. Sånn sett er det en god nyhet at lederen er nøytralisert. Men en arrestasjon med et påfølgende rettsoppgjør hadde langt vært å foretrekke.

Les også: Trump beordrer statlige organer til å si opp kritiske aviser.

Dersom ingen av dem som står bak IS’ overgrep blir stilt til ansvar i et rettsoppgjør, blir det vanskeligere å få sårene til å gro og bygge en ny framtid i de krigsherjede områdene i Syria.

Drapet på Baghdadi er heller ikke en så avgjørende svekkelse av IS som enkelte vil ha det til. Selv om det opplagt er dårlig nytt for terrororganisasjonen at den øverste lederen er drept, vil IS dessverre kunne fortsette å operere og utgjøre en trussel også uten Baghdadi. Det har ikke minst Trump selv ansvaret for, etter at han trakk amerikanske styrker ut av Nord-Syria.