En amerikansk kvinne saksøker sin tidligere arbeidsgiver. Hun mener hun ble sparket av selskapet Akima fordi hun viste fingeren til president Donald Trump.

Dominoeffekt i Washington

Denne uka har den juridiske skrustikka strammet seg til rundt Trump.

Denne uka smalt det i Washington. Verdens mektigste nasjons leder avbrøt brått et møte med opposisjonen om store investeringer i infrastruktur. Lederen av Representantenes hus, demokratenes Nancy Pelosi, fikk bare tre minutter med president Donald Trump, før sistnevnte stormet ut av rommet. Han likte ikke spørsmålene hennes.

Demokratene fortsetter å presse og stresse presidenten på funnene i Mueller-rapporten. Og Trump fortsetter å avvise alle anklager om samarbeid med russerne før valget i 2016 og skjuling av spor. Presidenten løp ut og møtte pressen i hagen utenfor Det hvite hus. Under Trumps talerstol var det satt opp et skilt med fakta om Mueller-etterforskningen, om antall vitner, om kostnader og tidsbruk. Det virket godt regissert, men opptrinnet avslører også at verdens mektigste mann er frustrert.

Samtidig presser demokratene på for å få Trump til å offentliggjøre sine skatteopplysninger, slik presidenter har pleid å gjøre. Disse har presidenten i tre år hegnet om som en nasjonal hemmelighet. Men denne uka har den juridiske skrustikka strammet seg til rundt Trump med to rettsavgjørelser. Onsdag avviste en føderal dommer i New York presidentens forsøk på å hindre at en av hans långivere, Deutsche Bank, skulle gi kongressen innsyn. Nevnte Pelosi har uttalt seg henrykt om den rettslige utviklingen. Klimaet i Washington er iskaldt.

Det som gjør dette så skummelt for verdenssamfunnet, er at en tirret og frustrert president kan finne på irrasjonelle ting, gjøre farlige, irreversible handlinger. For mens nettet snører seg tettere rundt han på hjemmebane, befinner supermakten USA seg i en eskalerende toll- og ordkrig med Kina og den fortsetter, sammen med sine venner Saudi-Arabia og Israel, å yppe til strid med Iran.

De tilsynelatende banalitetene i Washingtons kammerspill kan utløse spenninger verden skal være alvorlig bekymret for. Trykket vokser i begge konfliktene, og nøkkelen til løsning ligger i Trumps hender – en president som hevder at uforutsigbarheten er hans styrke.