Det endelige bruddet

Hvis det er noe vett igjen i valgkomiteen i Venstre, beholder de Breivik som nestleder.

En av de klokeste hodene i Venstre, nestleder og parlamentarisk leder Terje Breivik, vil at partiet skal si et klokkeklart nei til et framtidig regjeringssamarbeid med Frp.

I en tale i helgen sa han at de to partiene har gjort hverandre dårlige.

Den politiske avstanden mellom dem er på grunnleggende punkter for stor. «Vi sitter dessverre igjen med slitne og færre medlemmer, dårlige meningsmålinger og liten troverdighet hos genuine sentrumsvelgere».

Les også: «De vil slå politisk mynt på befolkningens frustrasjon»

En så tøff selverkjennelse er sjelden kost blant norske partitopper.

Det sitter langt inne å innrømme grove strategiske feil. Målet med Venstres regjeringsdeltakelse var å øke oppslutningen. Partiet vaklet på sperregrensen på 4 prosent da det gikk inn i regjeringen. Nå er oppslutningen 3 prosent.

Erkjennelsen av hvor galt det var å gå inn regjeringen burde ha kommet fra partileder Trine Skei Grande.

Det var hun som tvang partiet inn i Høyre/Frp-regjeringen Solberg mot sterke interne protester fra blant andre Terje Breivik. Venstre gikk til valg på løftet om ikke å sitte i regjering med Frp. Partiet burde ha forstått at det ville bli hardt straffet av velgerne hvis det brøt dette løftet.

Terje Breivik forsto det. Trine Skei Grande skjønte det ikke.

Likevel ville valgkomiteen beholde henne som leder og skifte ut Breivik som nestleder. Forsøket ble en fiasko. Trine Skei Grande er på vei ut av politikken. Hvis det er noe vett igjen i valgkomiteen, beholder de Breivik som nestleder.

Det er en risikosport å skifte hele toppledelsen året før et stortingsvalg.

Siv Jensen støtter Terje Breiviks analyse. Frp-lederen sier til NTB at hun blir veldig overrasket hvis Frps landsstyre anbefaler et fornyet regjeringssamarbeid med Venstre.

Dermed er punktum satt for regjeringssamarbeid mellom Frp og Venstre. Det er samtidig en nedtur for Erna Solbergs prosjekt om en bred borgerlig regjering. Det meste flyter for tida på rødgrønn side. Det gjør det sannelig også på blå side.