Dansk steg til venstre

Beskjeden var klar fra danske velgere: De har gitt et klart mandat til forandring etter onsdagens valg, der den røde blokken vant.

Folketinget er rødere enn noensinne. Danmark blir dermed det tredje land i Norden som det siste året får en sosialdemokratisk ledet regjering, etter Sverige og Finland.

Bildet var likevel ikke entydig for den røde blokken. Derfor ligger det an til vanskelige forhandlinger for Socialdemokratiets leder, Mette Frederiksen, før hun har en regjering klar. For Socialdemokratiet ble stående omtrent på stedet hvil – partiet gikk faktisk ørlite ned. Den røde blokkens seier kom i stor grad av at to av tre mulige støttepartier, de langt mindre partiene Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre, doblet seg.

Frederiksen ligger derfor an til å bli statsminister i stor grad på grunn av velgerbevegelser rundt andre partier – også på blå side. Dansk Folkeparti, populistene på høyrefløyen, kollapset – og det i så stor grad at partilederen selv betegner resultatet som «virkelig ille». Tilbakegangen der, og også for Liberal Alliance, var så stor at den ikke kunne oppveies av at det konservative partiet Venstre, med Lars Løkke Rasmussen i spissen, gjorde et svært godt valg og gikk kraftig fram.

Mye er blitt sagt om Socialdemokratiets innstramming av innvandringspolitikken. Sannsynligvis har partiet tatt velgere fra Dansk Folkeparti på dette, i tillegg til at det har vært tydelig på saker som handler om fordelingspolitikk. Samtidig viste valget at et annet tema har bidratt til den røde blokkens seier. For første gang etablerte klima seg helt i toppen av agendaen i valgkampen, slik man også så i flere land ved EU-valget i mai. Dette ga også utslag på resultatet, og vil påvirke regjeringsforhandlingene. Klima var en viktig sak for Socialdemokratiet, og Radikale Venstre og SF ønsker markante klimatiltak. Både velgernes steg til venstre og deres beskjed om å sette klima høyt på agendaen er en gledelig utvikling i Danmark.