Arrogant statsminister

Erna Solberg beholdt ordet i tre minutter!

I går kom statsminister Erna Solberg til Stortinget for å redegjøre om grunnlaget for og politikken til hennes nye mindretallsregjering.

Det var nesten fullt i stortingssalen og på pressebenken. De tre partilederne var på plass på regjeringsbenken. Det var et historisk øyeblikk.

Les også: Solberg med svært kort redegjørelse – vekker reaksjoner

For første gang hadde en firepartiregjering med flertall i Stortinget blitt til en trepartiregjering med et lite mindretall bak seg. Salen og presselosjen var spent. Hva ville statsminister Solberg si i en sådan stund? Ingenting. Bokstavelig talt ingenting.

Stortingspresidenten ga statsministeren ordet ved møtets begynnelse.

Hun hadde ubegrenset med taletid. Erna Solberg beholdt ordet i tre minutter!

Det var det hun trengte for å si at regjeringen styrer på Granavolden-plattformen og at regjeringen inviterer Stortinget til et konstruktivt samarbeid. Invitasjonen lød som en dårlig vits.

Det er arrogant av statsministeren å invitere til samarbeid når hun ikke har noe å melde Stortinget.

SV-leder Audun Lysbakken kalte det en utrolig spesiell seanse. Og det var han ikke alene om å mene. Det vil vi kanskje få høre mer om torsdag når norgeshistoriens korteste og mest innholdsløse redegjørelse fra en statsminister skal debatteres. Selv den politisk magre trontalen vil etter dette framstå som stor litteratur.

Statsministeren forsvarte redegjørelsen med at det er viktig at den er kort. Redegjørelsesdebatt hadde Stortinget i fjor. Det vil etter Solbergs mening være bortkastet tid å skifte grunnlag for det regjeringen skal jobbe med. Skal vi følge statsministerens logikk, er torsdagens stortingsdebatt bortkastet tid.

Stortinget kan nøye seg med lese referatet fra fjorårets debatt.

Da Frp rømte fra fengselet, ble det skapt en ny parlamentarisk situasjon i Stortinget. Det skal bli interessant å studere hvordan de tidligere innsatte vil oppføre seg nå som de har sluppet fri.

Statsminister Solberg står på en plattform som må støttes av hennes tidligere finansminister, nyvalgt parlamentarisk leder for Frp, Siv Jensen, for at hun og regjeringen ikke skal falle ned. Dette blir ikke lett. Verken for Erna Solberg eller Siv Jensen.