Utenriksminister Børge Brende må løfte kvinneperspektivet i utenrikspolitikken, mener Trine Skei Grande (V)

Alle er tapere

Venstre og Frp krangler så busta fyker om hvem av de to det var som «vant» bompengekrigen i regjeringen.

Selv om avtalen ligger nærmere Frps syn på bompenger enn Venstres, er svaret at denne krigen har endt med bare tapere. Statsministeren og Høyre tapte fordi Erna Solberg ikke klarte å få til enighet uten å bruke rå makt. Hennes ultimatum til samarbeidspartiene er ikke et uttrykk for handlekraft. Det er et svakhetstegn. Statsministerens autoritet er varig skadet.

Venstre er ydmyket. Trine Skei Grande fant seg i å bli pisket på plass. Venstre har fått tredd ned over seg en ny bompengepolitikk som partiet ikke ville ha. Venstre var fornøyd med den politikken partiene var blitt enige om i regjeringserklæringen fra Granavolden.

Forsvant i skyggenes dal

Det er blitt demonstrert for all verden at Trine Skei Grande er lillesøster i selskap med Erna Solberg og Siv Jensen. Det er slått fast at det er viktigere for Erna Solberg å beholde Siv Jensen i regjeringen enn det er å stå fast på det regjeringsprogrammet de fire regjeringspartiene ble enige om for noen måneder siden.

KrF forsvant inn i skyggenes dal. Ingen spurte om hva Kjell Ingolf Ropstad mente om bompengekrigen i regjeringen. Det er typisk for Ropstads passivitet at han sluttet opp om statsministerens ultimatum bare minutter etter at det ble kjent fredag kveld.

Klar til å gå

Siv Jensen kan slå seg på brystet og skryte av at hun i hovedsak har fått gjennomslag for partiets krav om mindre bompenger. Hun har samtidig demonstrert sin upålitelighet som regjeringspartner. For Siv Jensen og Frp er oppslutningen på meningsmålingene viktigere enn regjeringsdeltakelsen. Hvis kommunevalget går så dårlig for Frp som målingene tyder på, er Siv Jensen klar til å gå ut av regjeringen neste gang anledningen byr seg.

Ungdommen taper

Ungdommen er den største taperen. De unge skal arve landet og framtidas klima. Statsministeren betaler en dårlig klimapolitikk med et skyhøyt milliardbeløp. Det kommer på toppen av en allerede uvettig bruk av oljepenger. Oljepengene er satt på bok for å sikre pensjonene til de neste generasjonene. Statsministerens handling er umoralsk.