Absurd politisk teater

Det er rett og slett en absurd opplevelse å lytte til Fremskrittspartiets leder Siv Jensen. Senest mandag morgen da hun gjestet «Politisk kvarter» på NRK P2.

For tre uker siden marsjerte hun og hennes statsråder snurt ut av regjering. Hit, men ikke lenger! Det hadde blitt for grått og kjedelig. De fikk for lite gjennomslag og opplevelsen av å styre landet, var som å sitte i fengsel.

Strategien med å spille offer gir nå avkastning. Partiet raser fram på målingene, og partiet begynner å ligne seg selv i trassig opposisjon. De har klart å hente velgere fra Høyre, Senterpartiet, og ned fra gjerdet, over til seg. I Frp venter enda fetere løfter for de misfornøyde.

Etter seks og et halvt år i regjering trakk Jensen fram særlig tre politikkområder hun føler de har kommet til kort på. Områder de nå endelig skal kunne sette seg til forhandlingsbordet for å få mest mulig gjennomslag på. Skatter og avgifter nevnte hun først: «Vi tror jo det fortsatt er mulig å redusere skatter og avgifter», sa Jensen. Jensen, som altså har sittet som landets finansminister i seks og et halvt år og hver eneste dag i denne perioden, har hatt landets skatter og avgifter som sitt suverene ansvarsområde.

Hun nevnte infrastruktur som et felt der de vil gjøre mer. Infrastruktur, altså samferdsel, som har vært Fremskrittspartiets domene hver dag fra 10. september 2013 og til januar i år. Seks og et halvt år. Der de faktisk har hatt begge hendene på rattet – og gjort mye. De mange seierne på feltet kastes nå på bålet for å renskrive historien om Frp som offer.

Det siste området hun okket seg over på radio var asyl- og innvandringspolitikken, og viktigheten av at «innbyggerne i dette landet» føler seg tryggest mulig. Også dette har vært partiets ansvar i seks og et halvt år. At ingen av partiets sju justisministere har evnet å holde på jobben lenge nok til å skape gjennomslag, kan jo ikke være Venstre og KrF sin feil. De to småpartienes korte samarbeid med Frp får nå skylda i en historieskriving som er løgnaktig.

Underteksten i Fremskrittspartiets nye fortelling er: «Hadde vi bare sittet i regjering». Det er knapt til å tro.