Dagsavisen mener

Arrestert

Politiet får en skikkelig skrape i ny rapport.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Et utvalg har studert forholdet mellom politiet og den private organisasjonen Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF). Rapporten ble levert justisminister Emilie Enger Mehl onsdag. Dommen er streng.

Navnet på foreningens må selvsagt endres

Halvannet år er gått siden etablerte medier og privatpersoner på sosiale medier begynte å problematisere NNPF, som har flere tusen medlemmer innen politi, toll og juss. En forening som mange oppfattet som politiets egen forlengede arm for å drive opplysning og forebygging på rusfeltet, hadde operert i en gråsone. Bruken av politi i foreningens navn har åpenbart gitt tyngde og autoritet, men har også forledet publikum.

Gjennom to tiår har NNPF fått direkte støtte fra politiet sentralt. Millioner av kroner har tilflytt foreningen. Medlemmer har også fått fri fra arbeidsgiver til å reise rundt, gjerne i uniform og med hunder, for å fremme sitt syn på narkotika i klasserom og grendehus. Foreningen har jobbet politisk mot narkotika. Synet har vært til forveksling likt også det ledelsen i politiet har hatt.

Utvalget skulle granske rolleblandingen. Konklusjonen er enstemmig og krystallklar: Det har ikke manglet formelle regler som skal forhindre en utbredt blanding av roller og tydeliggjøre skillet mellom tjenestemann og privatperson, men det har skortet på viljen til å etterleve disse.

Det har ikke blitt sett på som vesentlig fra politiledelsens side å skille rollene, og den private foreningen har over tid fått en sentral og integrert rolle i politiets arbeid, både utad mot publikum og i intern utdanning.

Utvalgets rapport avslører en pinlig praksis og en politiledelse som ikke har vært årvåkne nok når samfunnsdebatten om narkotika har endret seg. Foreningens arbeid gikk fra å være konformt til å bli sett på av mange som kontroversielt. Det må nå gjøres et klart skille mellom forening og etat. Navnet på foreningen må selvsagt endres.

Også politiet som etat og politifolk som borgere, skal lyttes til i den pågående samfunnsdebatten om liberalisering av rusfeltet. Deres kompetanse er viktig for faktagrunnlaget som politikken må bygge på. Men det kan ikke være tvil om hvem de representerer når de bærer uniform.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra: Dagsavisen mener