Dagsavisen mener

Autoritære ekstremister lærer av hverandre

Nok en gang er demokratiske institusjoner og prosesser blitt utsatt for voldelige angrep.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

6. januar markerte toårsdagen for det voldelige og dødelige angrepet på USAs kongress i 2021. Bare to dager senere skjedde noe svært lignende igjen, denne gangen i Brasil. 8. januar stormet en folkemengde presidentpalasset og bygningene til kongressen og høyesterett i landets hovedstad Brasília.

Årsaken til stormingen er den samme som i USA. Tilhengerne til den høyreekstreme tidligere presidenten Jair Bolsonaro vil ikke godta at han tapte valget, og at det er Luiz Inácio Lula da Silva – populært kalt Lula – som er landets nye president.

Denne læringen foregår ikke bare på avstand og ved observasjon. Den skjer også i form av konkret og håndfast samarbeid.

Bolsonaro var ikke til stede under seremonien som symboliserer fredelig maktovertakelse, og har reist til Florida i USA. Foreløpig er det uklart hvilken rolle han kan ha spilt i kulissene i forbindelse med stormingen i Brasília. Det er avgjørende at brasilianske myndigheter kommer til bunns i hva som skjedde under angrepet og i tiden som ledet fram til det.

Professor ved UCL, statsviter og forfatter Brian Klaas er blant dem som ser likhetene mellom 6. og 8. januar. Han peker i en artikkel på dette, og kommer med en viktig advarsel: Autoritære ledere følger med på hverandre, og lærer av hverandres eksempler. Enten det dreier seg om å demontere rettsstaten, kneble og undertrykke mediene eller å stjele og manipulere valg. Men denne læringen foregår ikke bare på avstand og ved observasjon. Den skjer også i form av konkret og håndfast samarbeid.

For alle oss som holder folkestyre og rettsstat kjært, er det viktig å være klar over hvordan de som ønsker å demontere dette, opererer.

Båndene mellom Jair Bolsonaro og Donald Trump er velkjente. Etter angrepet i Brasil er det også avdekket at Trumps tidligere rådgiver Steve Bannon har hatt kontakt med Bolsonaros folk, at han har spilt en sentral rolle i å formidle den samme fortellingen om et stjålet valg i Brasil som han gjorde i USA for litt over to år siden.

Det åpne samarbeidet mellom det autoritære regimet til Victor Orbán i Ungarn og de radikaliserte ytre høyre-miljøene i det republikanske partiet i USA er et annet eksempel på slikt omfattende samarbeid.

For alle oss som holder folkestyre og rettsstat kjært, er det viktig å være klar over hvordan de som ønsker å demontere dette, opererer. Selv om voldelige storminger av folkevalgte organer ikke er et nytt fenomen i de autoritære kretser, viser erfaringen fra Brasil at disse kreftene har fått tilføyd et nytt kapittel i læreboken sin. Dette vil mest sannsynlig skje igjen, og vi kan ikke utelukke at det kan finne sted i land vi oppfatter som etablerte demokratier.

Det gjør vi lurt i å merke oss.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra: Dagsavisen mener