Dagsavisen mener

Smålig og unødvendig kutt

Forslaget til kutt i dagpenger for arbeidsløse er en skamplett på et godt budsjett.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

I det aller første forslaget til statsbudsjett fra Jonas Gahr Støres Ap/Sp-regjering er det lagt opp til kutt i dagpenger for arbeidsløse. Forslaget går ut på å avvikle alternativet med lang opptjeningsperiode for dagpenger, slik at bare inntekten fra de 12 siste avsluttede kalendermånedene legges til grunn. I dag legges de tre siste årene til grunn om det gir bedre uttelling for dagpengemottakeren.

Det er synd at et godt budsjettforslag fra regjeringen nå delvis drukner i bråket rundt et unødvendig og brutalt kutt

Forslaget innebærer at arbeidsløse vil få det trangere enn i dag. LO reagerer sterkt. «De som har minst og står svakest vil stå enda svakere. Dette vil øke forskjellene i Norge. Det er et alvorlig kutt, som jeg er sikker på vil bli rettet opp i», sier LO-nestleder Steinar Krogstad til NRK.

Krogstad mener regjeringens forslag vil ramme de med svakest tilknytning til arbeidslivet, og nevner spesifikt de med lav inntekt, kvinner som har jobbet deltid, og midlertidig ansatte.

Også partiene til venstre for regjeringen på Stortinget reagerer, og varsler kamp mot forslaget. «Et sånt kutt vil ikke gjøre det lettere for folk å få jobb, men bare gjøre livet vanskeligere for arbeidsløse. Med regjeringens forslag vil mange få mindre dagpenger. Og mange vil ikke kunne få det i det hele tatt», sa SVs Kirsti Bergstø i Stortinget denne uka. Hun gjorde det klart at SV ikke vil akseptere kuttet.

Vi stiller oss bak frustrasjonen. Dette er et smålig og unødvendig forslag fra regjeringen. Vi noterer oss også at Ap-nestleder Hadia Tajik i 2017 kalte et tilsvarende forslag fra Erna Solbergs borgerlige regjering «et veldig alvorlig kutt».

Den gode nyheten er at dagpengekuttet etter alle solemerker ikke vil overleve behandlingen i Stortinget. Den mindre gode nyheten er at det nok en gang er støttepartiet SV og resten av venstresida samt fagbevegelsen som må sørge for at regjeringen fører en politikk som forventes av en sosialdemokratisk regjering.

Det er synd at et godt budsjettforslag fra regjeringen nå delvis drukner i bråket rundt et unødvendig og brutalt kutt som «bare» sparer staten for 190 millioner kroner. Regjeringen har ingen andre enn seg selv å skylde på.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra: Dagsavisen mener