Dagsavisen mener

Uklokt å heve dobbel lønn

Fylkespolitikere bærer mer ved til bålet når de bevilger seg dobbel lønn.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

97 fylkespolitikere fikk dobbelt betalt høsten 2019. Det skjedde i fire av sju fylker som ble sammenslått, viser en kartlegging NRK har utført. Politikerne fikk betalt både fra den nye og gamle fylkeskommunen fra oktober 2019 og ut året. Tidligere fylkesordfører i Akershus, Anette Solli (H), forsvarer ekstragodtgjørelsen og begrunner det med at politikerne utførte to forskjellige jobber samtidig.

MDG-politiker Kristin Antun har tilbakebetalt godtgjørelsen på 30.000 kroner som hun fikk fra Akershus fylkeskommune. Hun nøyer seg med betalingen hun fikk for å være gruppeleder i nye Viken fylkeskommune. Til sammen fikk Antun 162.000 kroner i lønn for den aktuelle perioden.

Rent formelt har nok fylkespolitikerne sitt på det tørre, og det lå eksempelvis et enstemmig vedtak til grunn fra Akershus. Dette var likevel absolutt ikke noe vi trengte i et fra før av spent forhold mellom vanlige folk og politikere. Samtidig er det grunn til å skille mellom heltidspolitikere og de mange, lokalt og på fylkesnivå, som gjør mye frivillig og ubetalt arbeid på kveldstid og i helger.

Politikere som mangler magemål, bidrar til å øke politikerforakten.

I den siste tiden har vi vært vitne til skandaler, riktignok av ulik alvorlighetsgrad, rundt rikspolitikere. Det er nok å nevne pendlerleiligheter og reiseregninger – hvor det har vært en salig blanding av juks og ubetenksomhet. Resultatet er svekket tillit til politikere. De får som fortjent. Og nå er det altså nærmere hundre fylkespolitikere som har bevilget seg ekstra lønn. Det smaker ikke godt.

Valgforsker Johannes Bergh er diplomatisk når han karakteriserer denne ordningen som en «vel gunstig». Vi mener det er grunn til å komme med krass kritikk. De aktuelle fylkespolitikerne har opptrådt uklokt. Selv om de hadde to funksjoner på tampen av 2019, burde de ha klart seg godt med godtgjørelsen fra den gamle fylkeskommunen. Den nye sammenslåtte enheten var jo reelt sett ikke en realitet før 1. januar 2020.

Signaleffekten er dårlig. I en tid hvor politikere generelt står i et dårlig lys, burde politikerne skjønt hvor galt det bar av sted da de bevilget seg lønn fra to hold samtidig. Politikere som mangler magemål, bidrar til å øke politikerforakten og svekke tilliten til vårt demokrati. De aktuelle fylkespolitikerne har dessverre kastet enda mer ved på bålet.


Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra: Dagsavisen mener