Dagsavisen mener

Livsfarlig alternativ

En sentral skikkelse i det norske alternativmiljøet døde i forrige uke, av eller med covid-19. Det er tragisk for avdøde og hans nærmeste – og alarmerende for det norske samfunnet.

Dette er en leder. En leder er en usignert kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Mannen var av den oppfatning at koronaviruset ikke eksisterer, og han var en markant motstander av restriksjonene. I slutten av mars avholdt avdøde arrangementer på eiendommen sin. Da var han trolig smittet. I ettertid har det vært svært vanskelig å drive smittesporing – fordi de tilstedeværende gjestene ikke melder seg.

I kretsene rundt mannen svirrer påstander om at mannen slett ikke døde som følge av koronaviruset. Årsakene til at han brått gikk bort, skal være alt fra 5G-master og stråling til «foul play» – altså at noen eller noe har tatt mannen av dage.

Selv om dette er et relativt lite miljø i Norge, er det all mulig grunn til å ta utviklingen på alvor

—  

Det er skremmende at slike tanker sprer seg. Norge i 2021 er et av historiens mest velutdannede og informerte samfunn. Likevel vokser det fram miljøer som nekter å forholde seg til virkeligheten vi andre lever i, drevet fram av en algoritmestyrt offentlighet i sosiale medier. Mennesker som lever på siden av samfunnet har alltid eksistert. Det nye i vår tid er at de får kraft og organisering fra digitale møteplasser.

Miljøet rundt mannen og andre alternative krefter demonstrerte utenfor Stortinget lørdag ettermiddag. Rundt 200 mennesker, alt fra vaksinemotstandere til kjente antisemitter, samlet seg under det de kalte en «markering for frihet». Det var knapt et munnbind å se, foruten de som ble delt ut for å brennes som en protest mot regjeringens smittevernpolitikk. Demonstrasjonen var lovlig og gikk rolig for seg. Det var likevel påfallende – og skremmende – å se hvordan demonstrantene stimlet sammen, uten tanke på avstand og smittevern. En del av demonstrasjonen besto også av at de tilstedeværende deltok i en stor gruppeklem.

Norge er et fritt land, der det er lov å tro og mene hva man vil, og de aller fleste ytringer er lovlige. Det betyr ikke at mennesker i landet vårt kan kreve friheten til å true andres liv og helse midt under en pandemi. Legg til at slike alternative miljøer gjerne tiltrekker seg sårbare mennesker på søken etter retning i livet og at de demonstrerende gruppeklemmerne møter andre, sakesløse mennesker i hverdagen sin, og vi får en eksplosiv miks av kynisme, blindhet og naivitet som setter andre menneskers fysiske sikkerhet i fare.

Selv om dette er et relativt lite miljø i Norge, er det all mulig grunn til å ta utviklingen på alvor.