Leder

Børsrally

Børsene gløder, aksjeoptimismen har aldri vært større.

FILE PHOTO: The Reddit logo is seen on a smartphone in front of a displayed Wall Street Bets logo in this illustration taken January 28, 2021. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo
Dette er en leder. En leder er en usignert kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Vi lever i paradoksale tider. Verden er i krise, 250 millioner arbeidsplasser anslås å ha gått tapt på grunn av pandemien. Millioner har dødd, og nesten alle lider. Men børsene gløder, aksjeoptimismen har aldri vært større.

Det norske oljefondet rir på den samme bølgen.

En avkastning på fondets investeringer på drøyt ti prosent i 2020 har sikret 1000 nye milliarder til det norske fellesskapet. Langt mer enn det den norske staten har brukt på å døyve smerten og bøte på konsekvensen av koronaen her hjemme.

Finansmarkedene virker nesten avkoblet realøkonomien. Nasjonalstatene har pøst penger inn i økonomien det siste året, slik også Norge har gjort. Verden flommer derfor over med kapital. Men når renta verden over er null, fins det ingen gode grunner til at pengene skal settes i banken. Og det er ingen grunn til å betjene gjeld som ikke koster noe. Derfor setter store og små aktører nå pengene i aksjer eller i eiendom.

Mange frykter at det er en boble, som altså kan sprekke.

Les også: «Vanlige folk på nettforum handler nittitallsfavoritter på børs. Det irriterer proffe meglere enormt»

Finanskrisen i 2008 var helt uventet. Ser man på markedets vurdering av bilprodusenten Tesla, er det gode grunner til å være bekymret. Det er smått absurd når selskapet med dagens resultater vil bruke 1600 år på å gi avkastning som tilsvarer de investerte pengene. Aksjemarkedet handler om forventninger. Nå er de fryktelig store.

De profesjonelle aktørene tar vare på folks sparepenger som settes i fond, men krisa har også gitt en stor oppblomstring i antallet amatører og småinvestorer. De har nå hatt tid de ellers ikke hadde, de har hatt kapital som ellers hadde gått til andre formål og de har fått tilgang på ny teknologi som gjør at man kan kjøpe og selge aksjer gratis via mobilen, som om man satset på Norsk Tipping.

Den siste uka har småinvestorer i USA organisert seg mot de profesjonelle aktørene som hadde gamblet på at spillbutikkselskapet Gamestop, som lenge har slitt i motvind, skulle fortsette å synke i verdi. I mars 2020 ble Gamestop-aksjen solgt for fire dollar, i januar var prisen 345 dollar.

Men selskapet tjener ikke penger.

Les også: «Og mens dere holder ut, ikke still noen spørsmål»

Mange proffer tapte store beløp og de har ropt ut om amatørskap og ufint spill. Det er vanskelig å ha sympati med dem når aksjemarkedets logikk snus mot dem, men de mange små investorene har skapt uforutsigbarhet og uro.

Historien er for oss på utsiden blitt et kikkhull inn i aksjemarkedet, som ser mistenkelig ut som opphøyd gambling. Gamestop er en illustrasjon på hvordan kurser kan manipuleres og hvilket sprik det kan være mellom reell verdi og oppblåst aksjeverdi. Blåses bobla for stor, så sprekker den.