Leder

Hold sammen

Det kan ikke være kjente Ap-folks oppgave å gi ammunisjon til partiets politiske motstandere.

Dette er en leder. En leder er en usignert kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Det er mange eksempler i partihistorien på at partier i motvind roter det til for seg med intern uenighet. På borgerlig side har for eksempel Venstre i mange år vært et eneste rot. Frp er kjent for å splitte seg når det butter mot. Høyre slet med mange lederskifter på 1980- og 1990-tallet. Aps historie har flere eksempler på intern uro.

Nå er Ap i gang igjen. Første mann ut var tidligere nestleder Thorbjørn Berntsen som ønsket en ny lederdebatt. Berntsen vet bedre enn noen andre hvor skadelig en lederdebatt er for partiet. Lederdebatt åtte måneder før stortingsvalget ville ha gjort det vanskelig for Ap å komme over 20 prosent.

Les også: «Hva hjelper det med ny kaptein når skipet er på vei ned på åpent hav?»

Fylkesordføreren i Trøndelag, Tore O. Sandvik, er andre mann ut i den politiske selvskadingen.

Han sa til Klassekampen før helgen at hans primære ønske er en regjering med Arbeiderpartiet og Senterpartiet alene. Det er stikk i strid med det Ap-leder Jonas Gahr Søre har gjentatt mange ganger om at Ap vil ha en regjering med både SV og Sp. Meningsmålingene viser at en slik regjering har god mulighet for å få flertall på Stortinget.

Sandviks utspill er ikke bare et stikk til Støre. Det er en godbit til den borgerlige blokken som nå kan hevde at Ap er uklar om hva som er partiets regjeringsalternativ. Det kan ikke være kjente Ap-folks oppgave å gi ammunisjon til partiets politiske motstandere. For å fjerne all mulig tvil om hva slags regjering Ap vil ha, bør det kommende landsmøtet slå fast at Ap ønsker å danne regjering sammen med SV og Sp.

Les også: En av fem Ap-velgere vil bytte ut Støre – før valget

Det sies at Bjørnstjerne Bjørnsson i en kritisk fase under unionsoppløsningen i 1905 skrev et telegram til statsminister Christian Michelsen med følgende tekst: «Nå gjelder det å holde sammen». Michelsen svarte: «Nå gjelder det å holde kjeft».

Historien skal ikke være helt sann. Derimot er det sant at Høyres Jan P. Syse sa: «Vi må henge sammen eller bli hengt hver for oss». Det er noe å tenke på for utspillskåte folk i Ap.

Mer fra: Leder