Leder

Ikke godt nok

Regjeringens koronakrisepakke økte med 4,4 milliarder kroner etter forhandlingene med Frp. Totalsummen er på 22,1 milliarder. Det er mye penger, men det har landet råd til.

Oslo 20201115. 
FrPs Sylvi Listhaug og Mudassar Kapur (H) i en pause under budsjettforhandlinger og forhandlinger om krisepakke på stortinget søndag kveld.
Foto: Vidar Ruud / NTB
Dette er en leder. En leder er en usignert kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Milliardene hentes fra Oljefondet som har vokst til 11.000 milliarder kroner.

 Les også: Slakter ny krisepakke: – En finger i øyet til folk flest

Kampen for å hindre pandemien fra å knekke næringslivet er derfor ikke et spørsmål om vi har råd til å bruke så mange penger. Arbeidsløshet er det største sløseriet med samfunnets ressurser. Så lenge pandemien herjer, må regjeringen bruke det som er nødvendig for å hjelpe bedrifter og folk til å komme gjennom krisen.

Det er ikke størrelsen på krisepakken, men innholdet som er viktig. Regjeringen og støttepartiet Frp, er ikke oppfinnsomme. De tenker heller ikke langsiktig.

Kompensasjonen til bedrifter med stort omsetningsfall må økes. 

Les også: Biden: – Flere kan dø om ikke vi får tilgang til Trumps koronaplaner

Det er mulig at det som er foreslått er tilstrekkelig. Det er derimot ikke godt nok at bedrifter som trenger penger nå, må vente til neste år. Tiltakene burde dessuten gjelde så lenge pandemien er i landet.

Krisepakken er en hån mot restauranter og hoteller som må stenge på grunn av myndighetenes koronatiltak. Det er helt urimelig at de ansatte må lide for det.

Omsorgen for de ansatte er i det hele tatt fraværende i regjeringens og Frps krisepakke.

Les også: Anbefaler natur mot korona-depping

Det er håpløst at regjeringen ikke vil gå med på opposisjonens krav om at bedrifter som får støtte, må avstå fra å utbetale utbytte til eierne. Statsstøttede bedrifter bør heller ikke kunne si opp ansatte. Poenget med støtten er å sikre arbeidsplassene.

Regjeringspartiene og Frp er tydeligvis ikke med på det.

I vår var det bred politisk enighet om støttetiltakene. Den siste koronakrisepakken gjorde brått slutt på det.