Leder

Redningen er på vei

Vaksinen kan være klar før jul.

FILE PHOTO: Vials with a sticker reading, "COVID-19 / Coronavirus vaccine / Injection only" and a medical syringe are seen in front of a displayed Pfizer logo in this illustration taken October 31, 2020. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo
Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Verdens legemiddelindustri og tusenvis av vitenskapsmenn har jobbet døgnet rundt i månedsvis for å finne midlet som kan stanse koronapandemien. Da legemiddelselskapet Pfizer og bioteknologifirmaet BioNTech slapp nyheten om at de har laget en vaksine med 90 prosent effektivitet, jublet helsetopper over hele den vestlige verden.

90 prosent betyr at 9 av 10 med smitte ikke blir syke hvis de er vaksinert.

Les også: Gladnyhet om vaksine, men når kan den være her?

Direktør Steinar Madsen ved Statens legemiddelverk nærmest hoppet i stolen i TV-studioet av glede. «Veldig, veldig gledelig» var hans kommentar. Madsen tror at tidspunktet for når en vaksine kan tas i bruk, kan flyttes fram. Selve vaksinen kan være klar før jul.

Den må godkjennes av andre lands helsemyndigheter. Det trenger ikke å ta lang tid.

Antakelig har vitenskapsfolkene så god dekning for resultatene at godkjennelsen kan gå i rekordfart. Mange millioner vaksiner skal produseres og distribueres rundt om i verden. Heller ikke det trenger ta lang tid. Det skal være tilstrekkelig med produksjonskapasitet. Fly til å frakte de dyrebare dråpene er det nok av.

Til våren kan vaksineringen være godt i gang.

Les også: Fauci om vaksinenyhet: Ekstraordinære resultater

Vaksinen kommer på et tidspunkt da verden trenger den som aller mest. USA og Europa er nede i knestående. Tiltakene for å slå viruset ned har ikke være gode nok. Det gjelder også Norge. Mange trodde kanskje at kampen mot viruset var vunnet da sommeren kom. Så feil kan man ta.

Den andre bølgen med korona er like heftig som den første. Siste døgn hadde Oslo 203 smittede. Det er det høyeste tallet noen gang. Det var derfor helt nødvendig at byrådet dro til med nye kraftige smitteverntiltak.

I krisetider er det ikke nok med oppfordringer fra myndighetene om å overholde tiltakene.

«Meteren» ble ikke fulgt opp. Munnbind var knapt å se før de ble påbudt. Festene ble ikke avlyst. De måtte forbys. Nå gjelder det å holde ut. Redningen er på vei.

Mer fra: Leder