Leder

Nå må vi skjerpe oss

Regjeringen strammer grepet for å få bedre kontroll med koronasmitten.

Oslo 20201105. 
Statsminister Erna Solberg redegjør for Stortinget om regjeringens  håndteringen av koronapandemien.
Foto: Ørn E. Borgen / NTB
Dette er en leder. En leder er en usignert kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Nå må vi i størst mulig grad holde oss hjemme. Det er beskjeden fra statsminister Erna Solberg. Hun holdt redegjørelse om koronasituasjonen i Stortinget torsdag. Bakgrunnen er selvsagt den stadig økende smitten i det norske samfunnet. Frykten er at vi her til lands kan oppleve det samme som ellers i Europa, hvor jo situasjonen er svært alvorlig.

Ifølge assisterende helsedirektør Espen Nakstad har vi fortsatt mulighet til å slå ned koronabølge nummer to. Derfor er det klokt av regjeringen å nå stramme grepet. Erna Solberg synes å ha Stortinget i ryggen for de aktuelle tiltakene og de rådene som gis. Det var på høy tid at hun brukte Stortingets talerstol som arena for sitt budskap og ikke kom med dette på en pressekonferanse.

Les også: Dette må du vite om de nye koronatiltakene

Dermed fikk de folkevalgte en mulighet til direkte respons overfor regjeringen. Slik bør det også gjøres ved nye korsveier. Samtidig hører det med til bildet at det fra opposisjonshold ble understreket at det er regjeringen som fortsatt sitter med ansvaret. Slik er det, og skal det være, i vårt parlamentariske system.

Regjeringen synes å ha funnet en rimelig balanse i grepet som nå tas. De nye tiltakene kommer på toppen av dem som ble satt i verk i forrige uke. Det er bare å krysse fingrene i et håp om at det hjelper godt nok og at vi slipper en like dramatisk nedstenging som i vår.

Vi må ikke glemme at skjerpet smittevern også har negative sider. Utelivsbransjen og reiselivet vil måtte blø enda mer. Andre deler av næringslivet i Norge rammes hardt av nedstengning og tøffe tiltak i land etter land. Koronapandemien blir tøffere og mer langvarig enn de mest optimistiske trodde. Det trengs nye krisepakker på bred front. Smittevern og økonomiske hjelpetiltak må gå hånd i hånd.

Les også: Dette er tiltakene kommunene med mest smitte må vurdere