Leder

Krisen er ennå ikke over

Det synes å ta lengre tid å komme over denne krisen enn det vi så for oss i sommer.

Oslo 20201008. 
Leder i LO, Hans-Christian Gabrielsen, under møtet i kontaktutvalget for partene i arbeidslivet.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Dette er en leder. En leder er en usignert kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Korona-pandemien rammer fortsatt hardt. Mange bedrifter sliter. Tusenvis har mistet jobben eller er permittert. I denne situasjonen blir flere støtteordninger dessverre avviklet selv om det vil være behov for slike tiltak langt inn i 2021. Regjeringen skal ha honnør for at støtteordningen for serveringsbransjen og reiselivet forlenges og utvides.

Men også andre deler av næringslivet har det nesten like ille.

NHOs siste undersøkelse blant medlemsbedriftene er dyster lesning. Over halvparten av bedriftene sier at de mister ordrer eller får kanselleringer. Derfor mener NHO at den nye kompensasjonsordningen må gjelde hele næringslivet, altså ikke bare reiselivsbedriftene. LO krever det samme.

Les også: FHI anbefaler karantene for ytterligere tre finske regioner

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er også opprørt over at ekstrastøtten til permitterte og arbeidsledige nå forsvinner. Og Gabrielsen får støtte fra opposisjonen på Stortinget.

Arbeidsledigheten er riktignok blitt halvert siden toppen i april, men ledigheten er fortsatt svært høy. Det er registrert 187.000 ledige og arbeidssøkende hos Nav. Det er 6,6 prosent av arbeidsstyrken her til lands. Nedgangen skyldes primært at permitterte har kommet tilbake i jobb.

Dette viser at det var riktig politikk å forbedre permitteringsordningen som krisetiltak.

Korona-smitten øker nå både i Norge og ikke minst ellers i verden. Det synes å ta lengre tid å komme over denne krisen enn det vi så for oss i sommer. Vi må belage oss på strenge smitteverntiltak i lang tid framover. Samtidig tar det måneder og kanskje år før mange ellers så solide bedrifter igjen tjener penger.

Derfor må politikerne sørge for å utvide reiselivspakken til å omfatte hele næringslivet. Alternativet er at mange bedrifter risikerer å måtte legge ned. Regjeringen setter dessverre på bremsene litt for tidlig. Stortinget må sørge for at det brukes enda flere ekstra oljemilliarder på krisetiltak neste år. Vi må ikke spare oss til fant.

Les også: Økende koronasmitte: – Nå er det alvor