Leder

Frankrikes svøpe

For mange har ingenting å tape, og finner mening i ekstrem religiøs forståelse.

Dette er en leder. En leder er en usignert kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Nylig ble en mann knivdrept for å ha utøvet sin lærergjerning og vist karikaturer av profeten Mohammed.

Torsdag morgen ble ytterligere tre drept i det som er antatt å være islamistisk terror i kjølvannet av drapet på lærer Samuel Paty.

De brutale angrepene på vanlige sivile franskmenn sjokkerer oss igjen. Det har blitt en uhyggelig vane.

Les også: Oslo-moské setter inn ekstra vakthold under fredagsbønnen

Ugjerningene føyer seg inn i en rekke av ville og vilkårlige terroranslag i Frankrike de siste fem årene. De nøye planlagte angrepene i Paris 2015, mot avisen Charlie Hebdo og konsertstedet Bataclan, er siden akkompagnert av mange mindre anslag, som alle skaper stor frykt.

Terroren former det moderne Frankrike. President Macron sier at «Frankrike er under angrep» og har doblet antallet bevæpnede styrker på landets gater til 7000. Alle som har vært i Frankrike de siste årene har lagt merke til det store politinærværet.

Det skal skape trygghet, men er også en konstant påminnelse om at landet er i en unntakstilstand.

Veien videre virker lang og mørk. Frankrike sliter nå mest i verden med bivirkninger av dårlig integrering. Det pekes på et skolesystem som har feilet. At landets assimileringsstrategi har skapt spenning. Hvis landet er under angrep, så er landet i krig med sine egne borgere. Og borgerne i krig med egen stat.

Dette illustrerer godt den store splittelsen i et land der to av tre generasjoner nye landsmenn ikke finner seg til rette i det franske samfunnet. Utenforskap og arbeidsledighet skaper frustrasjon og sinne. For mange har ingenting å tape, og finner mening i ekstrem religiøs forståelse. Unge, desperate menn er også attraktive mål for kyniske, islamistiske bakmenn som ønsker å angripe den sekulære staten og skape splittelse.

Bak disse står sterke, internasjonale krefter.

Les også: Presidenten: – Frankrike er under angrep

Landets indre problemer er også storpolitikk, og brukes nå aktivt av Tyrkias diktator Erdogan som fyrer oppunder et islamistisk hat mot Frankrike for å styrke egen posisjon. NATO-landets opptreden i denne saken er helt uholdbar og et ubehagelig omen.