Leder

By og land, hand i hand

Arbeiderpartiet lanserte torsdag 60 tiltak for en bedre distriktspolitikk.

Oslo 20201008. 
Ap-leder Jonas Gahr Støre ankommer Debatten i NRK.
Foto: Vidar Ruud / NTB
Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Disse tiltakene er Arbeiderpartiets alternativ til regjeringens distriktsmelding som snart skal behandles i Stortinget. Jonas Gahr Støre lover at i en eventuell Ap-ledet regjering vil alle statsrådene få marsjordre om at politikken skal gagne både by og land. Regjeringens distriktsminister skal byttes ut med en aktiv distriktspolitikk.

Arbeiderpartiets kamp mot økte forskjeller skal også bli en kamp mot forskjeller mellom by og land. Ap vil ha en ny industrireising basert på skogen vår. Partiet vil ta et krafttak for mer matproduksjon basert på norske ressurser og sikre at mer fisk kan landes langs kysten. Bare for å nevne noe.

Men en god distriktspolitikk må bli enda mer. Et regjeringsoppnevnt utvalg, ledet av Svein Richard Brandtzæg, la denne uka fram en interessant utredning. Her kan vi lese at selv om det er blitt flere statlige arbeidsplasser i landet som helhet, så har distriktskommuner mistet slike arbeidsplasser. Dette må politikerne snu på.

Les også: Ap med distriktsdiktat for rødgrønn regjering

Senterpartiets vekst de siste årene har vært en vekker for flere partier. Distriktspolitikk har igjen kommet på moten. Flere partier kappes nå om å bli best på dette saksområdet. Det nye distriktsdokumentet fra Ap har ikke overraskende fått det gamle slagordet «By og land – hand i hand» som talende overskrift.

Ap lover å legge til rette for en vekst og utvikling i hele Norge. Trygghet og nærhet er stikkord som nå brukes. Dette er nesten som å høre Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Det er positivt at mange partier nå er opptatt av distriktspolitikk. Utfordringen er at enda flere velgere kan komme til å velge originalen (les Sp) framfor «dårlige» kopier. Svaret bør være å skape en distriktspolitikk for hele landet slik at det ikke blir en kunstig motsetning mellom by og land.

Mer fra: Leder