Leder

Tonedøvt Frp

Mens rasismedebatten igjen har nådd norsk toppfotball, foreslår tidligere justisminister Per-Willy Amundsen fra Frp å avskaffe rasismeparagrafen.

Oslo 20200212. 
Justis- og beredskapsdepartementet har fattet vedtak om å utlevere Krekar til Italia, Per Willy Amundsen (FrP)  møter pressen i Vandrehallen.
Foto: Terje Bendiksby / NTB
Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Norsk fotball reagerte raskt og kontant da en av Ålesunds supportere ropte «ape» etter eliteseriens toppscorer Amahl Pellegrino fra Kristiansund. Rasistiske uttrykk hører ikke hjemme på en norsk fotballbane.

Søndag skjedde det igjen. 

Kommentar: Kunsten å ikke danse etter hatets pipe

En vakt på Sandefjord Arena kalte Vålerengas Ousmane Camara en «apekatt». Som straff ble vakten utestengt fra stadionet på livstid. Straffen er streng, men på sin plass. Rasisme må lukes ut av fotballen.

Mens rasismedebatten igjen har nådd norsk toppfotball, foreslår tidligere justisminister Per-Willy Amundsen fra Frp å avskaffe rasismeparagrafen.

Det går ikke an å bli mer tonedøv enn Amundsen. 

Han demonstrerte sin svakhet som justisminister. Nå flagger han svakheten som stortingsrepresentant.

Amundsen mener at hatefulle ytringer mot minoriteter ikke bør være forbudt. Etter hans mening har bruken av rasismeparagrafen sklidd ut. Den truer ytringsfriheten. Derfor foreslår Frp å fjerne paragrafen i straffeloven.

Det er et håpløst forslag. Det viser hva slags fremmedfiendtlighet det er som gjennomsyrer partiet.

Les også: Frp: Hatefulle ytringer mot minoriteter bør ikke være forbudt

Forslaget blir heldigvis avvist av flertallet på Stortinget. Stortinget vil støtte regjeringens forslag om å utvide loven, slik at den også forbyr hatefulle ytringer basert på kjønnsuttrykk og identitet.

Spesialrådgiver Anine Kierulf ved Norges institusjon for menneskerettigheter mener at rasismeparagrafen bør bestå, men at det bør blir tydeligere at det bare er grovt hatefulle ytringer som rammes.

Anine Kierulf har et godt poeng.

Ytringsfriheten må ha et like sterkt vern i vårt demokrati som forbudet mot rasisme. Vi må ha lovverk som både står vakt om ytringsfriheten og som kan slå ned på grove rasistiske ytringer. Det ene utelukker ikke det andre.

Mer fra: Leder