Leder

Fotballens kamp

Rasismen må slås ned, men jobben er langt mer krevende og mer grunnleggende enn en kampanje fra toppen.

Sandefjord 20201018. 
Vålerengajubel i eliteseriekampen i fotball mellom Sandefjord og Vålerenga på Sandefjord Arena.
Foto: Trond Reidar Teigen / NTB
Dette er en leder. En leder er en usignert kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

«Kom dere tilbake til gettoen». En pappa ropte dette fra sidelinja under en juniorkamp i Oslo i forrige uke. Det er ikke bare i toppidretten rasismen har gode kår.

Toppfotballen og Fotballforbundet har gått sammen om igjen å markere avstand til rasisme. Initiativet kom etter at Eliteseriens toppscorer Amahl Pellegrino for et par uker siden ble grovt krenket i bortekamp mot Aalesund. Kampen mot rasismen vinnes ikke en gang for alle, men er en vedvarende kamp for menneskeverdet. Det er en kamp fotballen og samfunnet ikke kan eller skal tape.

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

I helga sto fotballen kollektivt opp, med markeringer på alle stadioner og i alle TV-sendinger. Røde armbind skulle symbolisere motstanden. Likevel skjer det helt utrolige, en av Vålerengas spillere blir i Sandefjord hetset på grunn av hudfargen. Til alt overmål er synderen en av hjemmelagets vakter. Situasjonen takles godt på stedet, og mannen er bortvist fra stadion på livstid. Gitt konteksten denne helga, er dette riktig reaksjon. Det var en kraftfull måte å statuere et eksempel på.

Les også: Ousmane Camara takker for støtten

Det er flott, men også selvsagt at fotballen tar et oppgjør. Ingen andre idretter er mer mangfoldige og internasjonale enn nettopp fotballen. Men alle fornuftige mennesker vil fordømme rasisme. Og vi vil advare mot å gjøre kampen mot rasisme til en overfladisk kampanje mot stygt språk. Ønsker fotballen å komme rasismen til livs, må det også gjøres strukturelle grep som gjør fotballen reelt mer integrert enn den er i dag.

Mangfoldet er stort på utøversida, men blant ledere er ubalansen forstemmende. Fotballen er helt dominert av hvite. Blant fotballtingets 242 delegater i mars var det ett ikke-vestlig navn. I Fotballforbundets sentrale styre, utvalg og komiteer fins det ingen med innvandrerbakgrunn. Det er i alt 99 verv. Toppen speiler bredden.

Rasismen må slås ned, men jobben er langt mer krevende og mer grunnleggende enn en kampanje fra toppen. Skal fotballen også lykkes med sitt mål om å bidra til holdningsendringer i samfunnet, må den også se på sin egen organisering.