Leder

Boligpolitikk, takk

Alle grep som gjør det mindre lukrativt å eie bolig, vil ha en stor politisk kostnad.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

NRK Debatten har fortjenstfullt satt den norske boligpolitikken på dagsorden denne uka.

Publikum er kanskje blitt mer oppmerksomme på utfordringene i boligmarkedet, men lite er blitt sagt fra politisk hold som antyder noen nært forestående løsninger.

Alle er bekymra for gjeldsgraden i det norske samfunnet, og hva som kan skje når renta stiger og boligbobla en dag kanskje smeller.

Det vil bli dramatisk. Likevel virker politikerne handlingslammet.

En moderne verden er ekstremt sammensatt, og boligmarkedet er et godt eksempel på dette. Den norske eierlinja har gjennom tiår lagt på seg ordninger som gjør at det er nesten umulig bare å snu og gå tilbake.

Uansett hvordan våre politiske ledere forholder seg, vil det være en politisk tapersak. 80 prosent av oss eier egen bolig.

Alle grep som gjør det mindre lukrativt, vil ha en stor politisk kostnad.

Økonomene ønsker at det blir mindre gunstig å låne penger, og ser helst at skattefradraget for gjeldsrenter blir borte. Det er tidligere blitt redusert fra 28 til dagens 22 prosent, og har åpenbart hatt liten effekt, Vi støtter dette i prinsippet.

Men det har mange og dramatiske konsekvenser, særlig for de siste inn i markedet som har planlagt med dette fradraget. Samtidig er renta og derfor fradragene nå historisk lave, og kanskje er dette tidspunktet for å handle.

Også er det viktig å huske at det ekstreme presset i boligmarkedet er svært lokalt, og aller mest er en utfordring i Oslo-området. Økt boligbygging vil ha stor effekt, samtidig som politikerne ikke kan kompromisse på boligkvaliteten eller på de faktorene som gjør Oslo til en god by å bo i.

Fortettinga i sentrum kan ikke fortsette samtidig som byens barn og unge mangler flater til å drive idrett.

I ukas debatt ble det også pekt på Oslos hellige markagrense. Det er på tide å diskutere den på nytt, med innestemme og fellesskapets beste for øye. En tredje boligsektor må også diskuteres fordomsfritt og åpent.

Vi har ikke oppskriften på et mer balansert boligmarked, men ønsker oss boligpolitikk høyere på dagsorden.

Mer fra: Leder