Leder

Tre uker igjen med Trump

Tirsdag er det tre uker igjen til presidentvalget i USA. Det blir en thriller. Ikke på generasjoner har det stått større ting på spill.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Alt av meningsmålinger tyder nå på at Donald Trump blir vist døra i Det hvite hus med et valgskred. Motkandidaten Joe Biden ledet i går på snittet av de nasjonale målingene med nesten ti prosentpoeng.

Det er det største gapet mellom de to siden slutten av juni.

Les også: Pasienter tror ikke viruset finnes, vil ikke bruke munnbind og krever feil medisiner

Verken Republikanernes landsmøte i høst eller presidentens sykdom har gitt noen vekst i oppslutningen rundt Trump. Snarere tvert imot så har oktober så langt vært ille for presidenten.

Trump mangler fart på vei inn mot valget 3. november. Men støtten hans er likevel oppsiktsvekkende stabil. Til tross for alle skandalene og alt sirkuset, har republikanerne blitt ved hans side.

Trump har hatt rundt 42 prosents oppslutning det siste året.

Trump vil helt sikkert ikke få flertallet av stemmene. Det fikk han heller ikke forrige gang, men det amerikanske valgsystemet gjør det mulig å vinne likevel. Det avhenger av hvilke stater man vinner.

Akkurat nå har Biden grepet om et titall av de såkalte vippestatene, men marginene er mindre og derfor er usikkerheten mye større enn på nasjonalt nivå.

Et utall scenarioer er mulig. Vinner Trump store stater som Texas, Florida og Ohio, kan det være nok å vippe tre–fire mindre stater i sin favør.

Mye må gå Trumps vei, og det er statistisk usannsynlig. Den anerkjente tallknuseren Nate Silver har kjørt 40.000 simuleringer av valget om tre uker.

Les også: Voldsom økning i forhåndsstemmer før presidentvalget

Fasit er at Biden har 86 prosents sjanse for å vinne.

Det er også valg av representanter til Kongressen. Sjansene for at Demokratene vinner flertallet i Representantenes hus er enda høyere og svært sannsynlig, mens flertallet i Senatet er mer åpent. Republikanerne har i dag flertallet, men mulighetene er gode for at Demokratene fullfører politisk storeslem og vinner også Senatet.

Det vil i så fall være et sjeldent tydelig nei til den sittende presidenten og et av tidenes største valgnederlag i USA.

Mer fra: Leder