Leder

Gode kort på hånda

Tre ferske rapporter har gitt den politiske venstresiden gode kort på hånda i den lange valgkampen fram mot neste høst.

Oslo 20201005. 
Statsminister Erna Solberg under trontaledebatten i Stortinget.
Foto: Terje Pedersen / NTB
Dette er en leder. En leder er en usignert kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Regjeringen blir angrepet fra begge sider i det politiske landskapet. Statsminister Erna Solberg får nå for alvor merke at hun leder en mindretallsregjering.

Det kom tydelig fram i Stortingets trontaledebatt mandag og tirsdag.

Ap-leder Jonas Gahr Støre tok tak i at forskjellene i Norge øker og at denne utviklingen blir forsterket av redusert formuesskatt. Frp-leder Siv Jensen var mest opptatt av å begrense innvandringen og hindre at pensjonistene taper kjøpekraft. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum kritiserte regjeringen for sentraliserende reformer og sammenslåing av fylker.

Alt er altså ved det normale. Opposisjonen rir sine kjepphester, mens regjeringens folk forsvarer seg så godt de kan.

Tre ferske rapporter har gitt den politiske venstresiden gode kort på hånda i den lange valgkampen fram mot neste høst. Statistisk sentralbyrå kan fortelle at de økonomiske forskjellene har økt mer enn det vi tidligere har trodd. For de aller rikeste synker skatteprosenten jo mer de tjener.

Erna Solberg forsvarer seg med at de rikeste nå betaler en større bit av den nasjonale skattemessige kaka. Det blir en tilsløring fra Solbergs side og underbygger snarere det faktum at de rike blir stadig rikere.

Mandag kom det en utredning fra fire forskere som konkluderer med at økt formuesskatt fører til flere jobber i små og mellomstore bedrifter. Stikk i strid med det som har vært Høyres budskap i årevis.

På toppen av dette har nordmenn fått mer tillit til statlig innblanding og regulering. I 2001 var det 64 prosent som mente at mange oppgaver blir bedre løst dersom de overføres fra det offentlige til private selskaper. I 2019 var denne andelen sunket til 38 prosent.

Den jevne nordmann har tydeligvis blitt mer venstreorientert politisk. Utfordringen for Jonas Gahr Støre er at Arbeiderpartiet sliter med å fange opp disse velgerne. De lekker i stedet til konkurrenter på rødgrønn side.