Leder

Alle presidentens menn

Skrekkscenene fra Portland og andre amerikanske byer minner lite om hva vi forventer av et fungerende demokrati.

Dette er en leder. En leder er en usignert kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Det er nå mer enn to måneder siden det brutale drapet på George Floyd rystet USA og resten av verden. Floyd ble holdt nede i over åtte minutter mens en politimann presset kneet sitt mot nakken hans.

Den meningsløse volden utløste store demonstrasjoner i en rekke byer.

Les også: Hva er det egentlig som skjer i USA?

Uroen har ikke lagt seg siden. Black Lives Matter-bevegelsen og dens støttespillere vil ikke lenger finne seg i det de anser som systemisk rasisme hos ordensmakten og i det amerikanske samfunnet generelt.

President Donald Trump har fra første stund opptrådt arrogant og uansvarlig i møte med protestene. I slutten av juni signerte han en ordre som gjorde det mulig å sette inn føderale styrker i de byene hvor demonstrasjonene har vært som hardest.

Det var et farlig grep som trolig har bidratt til å eskalere urolighetene snarere enn å dempe dem.

De føderale styrkene har i utgangspunktet som oppgave å beskytte offentlige bygninger og minnesmerker mot hærverk og vandalisme. Men det finnes talløse eksempler på at de har gått langt ut over dette begrensede mandatet.

Presidentens menn har avfyrt tåregassgranater, utført vilkårlige arrestasjoner og gått løs på fredelige demonstranter med slagvåpen.

Les også: Portland bøtelegger Trump-administrasjonen for omstridt gjerde

Journalister og andre observatører rapporterer at de har blitt angrepet med gummikuler og pepperspray.

En rekke borgermestere og guvernører har protestert skarpt mot de føderale styrkenes uproporsjonale maktbruk. Skrekkscenene fra Portland og andre amerikanske byer minner lite om hva vi forventer av et fungerende demokrati.

President Trump er under sterkt press på grunn av sin katastrofale håndtering av koronapandemien og den påfølgende nedturen i amerikansk økonomi. I desperasjon griper han etter et halmstrå han håper skal sikre ham gjenvalg i september. Trump ønsker å framstå som en edelmodig forsvarer av lov og orden, men bidrar samtidig en ytterligere polarisering av det amerikanske samfunnet.

I går kom nyheten om at de føderale styrkene trekkes ut av Seattle. Det er i det minste et steg i riktig retning. Men maktmisbruket presidenten står bak vil kaste lange skygger over høstens valgkamp.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.